Több milliárd forintos fejlesztésekről mondott le a takarékosság jegyében Túrkeve

Több milliárd forintos fejlesztésekről mondott le a takarékosság jegyében Túrkeve
Szolnok, 2013. március 4., hétfő (MTI) – Az elmúlt 22 évben Túrkeve napi árakon számolva 4,6 milliárd forint értékű közérdekű fejlesztésről mondott le a szigorú takarékoskodás jegyében, ezért reméli, hogy a döntéshozók értékelik felelős gazdálkodásának eredményeit, és kellő támogatással lehetőséget kap a hiányzó korszerűsítések pótlásához – mondta Szabó Zoltán, a nagykun település független polgármestere hétfőn az MTI-nek.

Az idén 205 éves városnak 2012. december 31-én nem volt kötvénykibocsátással járó fizetési kötelezettsége, és működési hitel sem terhelte a kasszáját. Összesen 112,4 millió forint rövid lejáratú fejlesztési hitelt tartottak nyilván, amely az előírt önerőt biztosította a Kenyérmezei és Kinizsi utcák köz- és kerékpárútjának felújításához, egy orvosi rendelő teljes rekonstrukciójához, valamint a 32 férőhelyes szálloda építéséhez – jellemezte Túrkeve pénzügyi helyzetét az elöljáró.

Hozzátette: az eladósodás elkerülése érdekében viszont az elmúlt több mint két évtizedben elmaradt a belső közút- és járdahálózat fejlesztése, a mintegy 60 kilométer hosszú ivóvízhálózat legalább 80 százalékának műszakilag régóta indokolt cseréje, továbbá egy szennyvíztisztító megépítése.

Ezek összköltsége mai árakon 4,6 milliárd forint tesz ki, az elmaradt fejlesztések listáját elküldték a kormánynak – mondta a polgármester.

Tájékoztatása szerint az adósságrendezésben Túrkeve is érintett volt, az elmúlt héten aláírt megállapodás alapján tartozásának 40 százalékát, 44,9 millió forintot vállalt át az állam.

Szabó Zoltán hangsúlyozta: remélhetően értékelik a város felelős gazdálkodását, és kellő támogatással lehetőséget kapnak az elhalasztott korszerűsítések megvalósításához. Kedvező jelként értékelte, hogy február közepén a kormány kiemelt beruházásnak minősítette a szennyvíztisztító-beruházást, amelynek bruttó bekerülési összege 1,1 milliárd forint..
SZUPERINFO.HU