Több ponton változik a vasúti menetrend

Több ponton változik a vasúti menetrend
2013. április 7-től(vasárnaptól)több ponton változik az idei vasúti menetrend az utasok megfelelőbb kiszolgálása érdekében. Érdemes előzetesen tájékozódni, hiszen új vonatokat indít a vasúttársaság, több esetben csökken a menetidő és újabb csatlakozási lehetőségek is adódnak. A változásokban csaknem húsz vasútvonal érintett.

Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően – a nyári menetrend bevezetése előtt – az 1. számú menetrendi módosítás ad lehetőséget a MÁV-START-nak arra, hogy átvezesse a menetrendjébe az aktuális változásokat, amelyek idén április 7-től lépnek életbe. A vasúttársasághoz beérkezett igények és észrevételek,a társvasutaknál bekövetkezett változások és a vasútüzemi működésből adódó módosítások miatt szükséges minden év tavaszán az1-es számú menetrendi pótlék bevezetése. A változások jelenthetik az eddigiekhez képest új vonatok elindítását, a több vonat hosszabb útvonalon való közlekedtetését, újabb megállítási helyeket, a menetidő, eljutási idő csökkenését vagy akár újabb csatlakozási lehetőségeket. Összességében a vasárnaptól életbe lépő változásokkal az utasigényekhez jobban illeszkedő lesz az idei menetrend.

 

A legjelentősebb módosítás, hogy új vonatok állnak az utazók rendelkezésére több vasútvonalon is akár a hétvégi, távolsági, akár az elővárosi utasforgalom megfelelőbb kiszolgálása érdekében. Ebben érintett az 1. számú Budapest–Győr–Hegyeshalom–Rajka vonaliskolaidőben, vasárnap,késő délutánonkéntGyőr ésa főváros között;a20. számú Budapest–Székesfehérvár–Szombathely vonal az iskolai napokonCelldömölk és Szombathely között; a75. számú Vác–Diósjenő–Balassagyarmat vonalDiósjenő és Vác között; illetve a 140. számú Budapest–Szeged vonal munkanapokon Kiskunfélegyháza és Szegedközött. A balatonfenyvesi kisvasút vonalán már tavasszal és a nyári előszezonban is több utazóra számít a MÁV-START, így május elsejétől ott is új vonatpár áll a kirándulók rendelkezésére.

 

Több vonat az eddigieknél hosszabb útvonalon közlekedik, erről a 81. számú Hatvan–Somoskőújfalu és a 100. számú Budapest–Szolnok–Debrecen–Nyíregyháza–Záhony vonalon utazóknak érdemes előzetesen tájékozódni.

 

Csökken a vonatok menetideje a 102. számú Kál-Kápolna–Kisújszállás vonalon,ennek köszönhetően újabb csatlakozási lehetőség áll az utasok rendelkezésére Cegléd irányába.

 

A helyi igények alapján vasárnaptól ismét több vonat állmegSzászberek és Szellőhát megállóhelyeken a 86. számú Vámosgyörk–Újszász –Szolnok vonalon.

 

A 23. számú Rédics–Zalaegerszeg vasútvonalon feltételes megállásokkal közlekednek a vonatok vasárnaptól, ennek értelmében a megállóhelyeken csak akkor áll meg a vonat, ha az utasok a leszállási szándékukat jelezve a kocsi belsejében található jelzőkészüléket megnyomják, vagy a mozdonyvezető a megállóhelyen várakozó utast lát.

További, kisebb változások lépnek életbe az utasigényekhez alkalmazkodva

 

a11 számú Győr–Veszprém,

a17 számú Szombathely–Nagykanizsa,

a26. számúBalatonszentgyörgy–Tapolca–Ukk,

a 29 számú Budapest–Székesfehérvár–Tapolca,

a36. számú Fonyód–Kaposvár,

a40. számúBudapest–Pécs,

a61. számú Szentlőrinc–Sellye,

a70. számú Budapest–Vác–Szob,

a80. számú Budapest–Hatvan és a 87a Füzesabony–Eger valamint

a101.számúPüspökladány–Biharkeresztes vasútvonalon.

 

 

A módosításokat tartalmazó füzeteket a menetrendkönyv-tulajdonosok térítésmentesen vehetik át a benne található szelvény átadásával a menetrendkönyv megvásárlásának helyszínén. A változásokról a további információk elérhetők a MÁV-START honlapján a www.mav-start.hu oldalon, illetve az ELVIRA internetes menetrendi keresőben is. Bővebb tájékoztatást ezen felül az utasok a MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálat elérhetőségén, a 06 40 49 49 49-es telefonszámon is kaphatnak.

(MÁV-START)

 

 

 

 

 

 

 .
SZUPERINFO.HU