Több száz főre főznek Alsóvadászon

Készül a sok finomság az alsóvadászi konyhán. Képünkön Burek István, Szilágyi Beáta és a konyha személyzete
Készül a sok finomság az alsóvadászi konyhán. Képünkön Burek István, Szilágyi Beáta és a konyha személyzete - © Fotó: Juhári Andrea
Alsóvadász – Só- és zsírszegény ételekkel táplálják a lakosságot.

Kedden felszentelték a megújult a hatvan négyzetméterrel kibővített korszerű konyhát Alsóvadászon, ahol számos beruházás valósult meg.

Betartjuk a rendeleteket, ezzel meg van kötve a kezünk.” Szilágyi Beáta

Előnyt kovácsol a hátrányból

– Három H-s település a miénk, mert sok a halmozottan hátrányos helyzetű lakosunk. Igyekszünk a helyiek életkörülményein javítani, ám mifelénk nehezebb a helyzet, mint Nyugat-Magyarországon, kevésbé fejlett az infrastruktúra és rengeteg a képzetlen ember. Ám ennek ellenére, megszűnt a munkanélküliség, és mindenki dolgozik, aki akar – emelte ki Szemán József, Alsóvadász polgármestere, aki a hátrányból is előnyt kovácsol. Folyton pályázik, ennek eredményeként a növekvő gyermeklétszám miatt hamarosan bölcsőde épül, az európai normáknak megfelelő konyhát, pedig már átadták.

– Folyamatosan és minden szinten fejlesztünk, szépül a környezetünk, és változás megy végbe végre a fejekben is. Lassan kezdik megérteni az emberek, hogy, aki eladja a szociális tűzifát, az olyan, mintha az élelmet dobná el magától, és néhány forint haszonért nem szabad veszélyeztetni a gyermekei egészségét – magyarázza Szemán János, aki épp sót hozott Miskolcról, mert a viszontagságos időjárás miatt a temetőhöz és a menzához vezető út csúszóssá vált.

Az utóbbi helyszínen épp a sót hiányolják az idősebbek. Nem az útról, hanem a levesből, a frissen felszentelt konyhában ugyanis a szigorú előírásoknak megfelelő reform­ételek készülnek, mellyel nehezen barátkozik meg a magyar gyomor.

Otthon megsózza

– Mindig más a divat, manapság a sót okolják mindenért. Úgy vélik, a sós finomságok elősegítik a magas vérnyomás és még sok nyavalya kialakulását. Szerintem ez alaptalan szóbeszéd, a nagyanyám is sósan főzött, és a jó zsíros szalonnát is imádta, mégis elélt 104 esztendeig. 98 évesen még kapálni tudott! – érvel az egyik nyugdíjas, aki szerint igazán ízletes étkek készülnek az alsóvadászi üzemi konyhán, ám otthon még jól megsózza a menüt, amit négyszáz forint körüli kedvezményes áron kap.

A konyhában naponta 250-300 fő számára főznek. Itt készül a helyi óvodások, iskolások, nyugdíjasok ebédje is. A pazar látvány és az ínycsiklandozó illatok megbabonázzák a faluba érkezőket, így a vendégétkeztetés is gyakori. Ottjártunkkor brokkolikrémlevest és rizses húst kaptak az apróságok, szerdán, pedig babgulyást, a desszert túrós kocka volt.

– Kiváló minőségi alapanyagokból dolgozunk. A lecsóalapot szolgáló paprikát, paradicsomot például itt termelték szezonban a községünkben, és a csalamádé alkotóelemeit is Alsóvadászon szüretelték. Minden szempontból megfelelünk a szigorú szabályozásoknak, mindennap igyekszünk tetszetős, gusztusos, ízletes, tápláló és egészséges ételeket juttatni a picik, a dolgozók és az idősek asztalára is. A reform ételek elkészítésében örömünket leljük, ám a túlzott sókorlátozásnak nehéz megfelelni, de betartjuk az előírásokat, és ízletesen és háziasan főzünk – érvelt Burek István szakács. A minőségi, adalékmentes, természetes alapanyagok jóval drágábbak, mint az ízfokozóktól hemzsegő művi hozzávalók.

Meg van kötve a kezünk

Az idősebbek édesszájúak, kedvelik a különböző réteseket, fánkokat, süteményeket és a gyümölcslevest. A fahéjas alma is a kedvenceik közé tartozik.

– Betartjuk a rendeleteket, ezzel meg van kötve a kezünk, minimális sómennyiség a megengedett. Naponta mindössze 2 gramm sót fogyaszthat egy fő, ami kimondhatatlanul kevés, ez már sokszor a tízóraival is kimerül, a párizsis zsömle is tartalmazza az egész napra szóló adagot – hangsúlyozta Szilágyi Beáta élelmezési vezető. Az idősebbek még kapnak a túrós csuszára pár kocka tepertőt, ám ebből a zsírszegény ételeket fogyasztó kisebbek már kimaradnak. A konyha dolgozói szerint az energiaitalokat és a csipszeket kellene száműzni a boltok polcairól, és kicsit több sót kellene tenni az ebédbe, mert a magyar konyha nem jó sótlanul.

Juhári Andrea

 .
SZUPERINFO.HU