Tokaj-Hétszőlő Birtok a Zsályában

Tokaj-Hétszőlő Birtok a Zsályában
A legjobb Tokaji Egerben is megállja a helyét! Ezt a tételt bizonyítandó a Zsálya Bisztró borvacsora-estet rendez szombaton, január 19-én, melyen a Tokaj-Hétszőlő Birtok különleges nedűihez álmodta meg az ételsort az étterem séfje, Meskó Norbert.

Ezen a különleges estén bemutatkozik a 2012-es év legszebb szőlőbirtokának választott birtokot, mely öt évszázados történelemmel büszkékedhet.

 A rejtélyes Tokaji hegy… Az égből letekintve láthatjuk kiemelkedni az őszi párában, a szőlők aranyával borított hegyoldalaival, a délre elterülő Alföld fölé tornyosuló csúcsával, melyről szép időben még Szlovákia és Ukrajna is látható. A Tokaji hegy, a magyar szőlőterületek vitathatatlan királya, az ország északi részén, Budapesttől mintegy 200 km-re, keletre található. Ez a kivételes borokat adó legendás terület már 1730-ban a világ legelső ellenőrzött eredetvédelmi besorolásába került. Vagyis 125 évvel megelőzve a bordeaux-i hivatalos besorolását…

Kincsek között drágakő…  A Tokaj-Hétszőlő, az egykori királyi és császári szőlőbirtok művelésében állnak a legjobb területek és a legszebb szőlőültetvények a Tokaji hegy déli lejtőjén, ott ahol a természet már 1502 óta bőkezűbbnek mutatkozik, mint bárhol másutt. Semmi meglepő nincs tehát abban, hogy a birtok több mint öt évszázada az előkelőségek sóvárgásának tárgya.

A birtok létrejötte nem a véletlennek köszönhető: a Garai család egyszerűen kiválasztotta a környék hét legjobb dűlőjét, innen ered a birtok elnevezése is. Később neves személyek követik egymást a tulajdonosok sorában, köztük a Bibliát magyarra fordító Károli Gáspár, Bethlen Gábor erdélyi fejedelem, majd az arisztokrata Rákóczi család sarjai. Végül a Habsburg királyi ház tulajdonába kerül és az 1711-től császári szőlőbirtokként számon tartott Hétszőlő közel két évszázadon keresztül az osztrák-magyar korona kezén marad.

A fordulatos XX. századot követően a Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok 2009-ben csatlakozik a Michel Reybier tulajdonában álló Cos d’Estournel (Saint-Estèphe), Château-Marbuzet és Goulée (Médoc) birtokokhoz. A csodás történet folytatódik…

Folytatódik, mégpedig Egerben, ahol január 19-én, a Zsálya Bisztróban Furmint Bisztró 2011-es nyitja a sort, ami a zöldalmapürével tálalt tökmagolajos galambsajthoz kínálnak, majd 2006-os Száraz szamorodnit töltenek a poharakba a saját füstölésű, citrus salátával körített lazachoz illeszkedve. Sárgamuskotály Bisztró dukál majd 2011-ből a nyúlgerinchez, melyet libazsírban abált retekkel és muskotályos sütőtökkrémmel tálalnak. A bodzás fehérbab sólettel övezett kacsamell párja a 2011-ben, kései szüretet követően hordóba került Hárslevelű lesz, míg az  egyben sült pulykához, melyet pongyolás kaláccsal, paszternákkal és gesztenyével helyeznek a vendégek asztalára, a kiváló Fordítás 2003-at hozzák el a Hétszőlő Birtokról. Persze az Aszú sem maradhat el. A barack chutney-val körített Rákóczi túrós mellé 3 puttonyos Aszú jár 2004-ből, s a Libamájas sajttorta után meg lehet kóstolni a 2001-ből való, 5 puttonyos Aszút is.

Érdemes hát kipróbálni ízlelőbimbóinkat, s fölhívni az 515-338-as telefonszámot, vagy írni az info@hotelaqua.hu e-mail címre, hogy bizonyosan kapjunk asztalt a Zsálya Bisztróban január 19-én, szombaton.
.
SZUPERINFO.HU