Tragédia Miskolc határában – Házi őrizetben a „halálos kamion” vezetője

  03 nov 2017

Miskolc – Rosszul kapcsolta össze a vontatmányt és gyorsan is hajtott kamionjával.
A Miskolci Járásbíróság – az ügyész előzetes letartóztatásra irányuló indítványát elutasítva – egy hónapra házi őrizetét rendelte el annak a férfinak, aki – a gyanúsítás szerint – október 31-én azt a kamiont vezette, amelynek utánfutója elszabadult és egy személygépkocsival frontálisan ütközve három ember halálát okozta. A gyanúsítás szerint a sofőr „kettőnél több ember halálát eredményező közúti balesetet okozott gondatlanul”.
dsc_5414

Hiba, hiba hátán

Mint ismert, a férfi a 306. sz. úton az M30-as út irányába közlekedett az általa vezetett, és a munkaadója tulajdonát képező vontatóval és az utána kapcsolt nyerges félpótkocsiból álló járműszerelvénnyel. Mint kiderült, az indulási helyén a sofőr személyesen akasztotta össze a járműszerelvényt, amelynek során nem kellő alapossággal ellenőrizte az összekapcsolását, rögzítettségét. A járműszerelvény a 306-os úton egy jobbra ívelő kanyarban – ráadásul a megengedett sebességnél gyorsabban haladva – szétkapcsolódott, a pótkocsi egyenesen haladt a menetirány szerinti, bal oldali forgalmi sávba, ahol előbb érintőlegesen összeütközött egy Renault Thalia személygépkocsi bal oldalával. A pótkocsi tovább haladt a bal oldali forgalmi sávban, majd frontálisan összeütközött egy másik személygépkocsival, melynek három utasa a helyszínen életét vesztette.

Egymillió kilométer balesetmentesen

A bíróság a gépkocsivezető szökésének és elrejtőzésének veszélyéjét kisebb mértékben állapította meg. A férfi – amennyiben a bűnössége fennáll – 2 évtől 8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. A bíróság figyelemmel volt a gyanúsított személyi és tárgyi körülményeire, rendezett családi háttérrel rendelkezik, bejelentett lakcímmel, ingó-, ingatlantulajdonnal, munkahellyel. Mintegy 10-12 éve rendelkezik nyerges vontató vezetésére jogosító vezetői engedéllyel, illetve ezen időszak alatt több mint egymillió kilométert vezetett le balesetmentesen. Figyelemmel volt arra is a bíróság, hogy a vontatmány „elszabadulására” vonatkozó szakértői vélemény még nem készült el. Mindezen körülmények alapján a bíróság álláspontja szerint a gyanúsított esetében elegendő a házi őrizet alkalmazása is az eljárás eredményes befejezése érdekében.
ÉM-SZB


[related-post post_id=”3668191″]
[related-post post_id=”3667328″]
[related-post post_id=”3666804″]
[related-post post_id=”3666420″]
[related-post post_id=”3666093″]