Frissítve:

Tudók bölcsessége

Tudók bölcsessége
Dr. Darnói Tibor a rábaközi táltosok világnézetét, őseink hitét, a tavaly elhunyt Máté Imre szellemi hagyatékát hirdette Tapolcán. Előadásának a városi mozi adott otthont a napokban.

hiba beküldése


Ingoványos talajra lép az, aki manapság kutatóként, de még inkább laikusként őseink eredetére, valódi kulturális, vallási gyökereire kíváncsi. A jó szándékú kíváncsiság végül az egymással sokszor homlokegyenest ellentmondó elméletek káoszába merülve, végül a vakhit, vagy az örök kétség fogságába kerül. Dr. Darnói Tibor számára azonban érzékelhetően nem az a fontos, hogy a hun-magyar, finn-ugor és egyéb elméletek, vagy éppen a vallások különböző tanai közül melyik áll közelebb az igazsághoz, hiszen ezeket mind az igazság egy-egy szeletének tartja. A vagy-vagy felfogás helyett, az is-is gondolkozási utat javasolta hallgatóságának és vele együtt az őseink állítólag évszázadokon átmentett tudását, mint követésre érdemes világnézetet, vallást, életfilozófiát, egészségmegőrző és nemzetmegtartó erőt.  Az előadó,  Máté Imre (1934-2012) lejegyzett szellemi örökén, gondolatain keresztül mutatta be a Yotengrit szellemiséget és a Büün vallást, azt a bölcseleti dualista világképet, tant, amelyet az előadó szerint a nyugat-dunántúli tudók, az ún. Kormorán Rend tagjai őriztek meg évszázadokon át. Dr. Darnói Tibor előadása egy olyan szellemi örökséget igyekezett megismertetni maroknyi hallgatóságával, amely a szeretet, a szabadság, a testvériség, a becsület, az egyenlőség, az igazságosság és a bölcsesség értékein alapszik. „A becsületes népnek nem alja van és föle, hanem eleje és hátulja, nincs úr és nincsen szolga, csak munkáltatás van és szolgálat, nincs alábbvaló és följebbvaló nem, a nősténység és hímség az ég két arca”- hirdeti a tan, miközben az ítélkezés elhagyására szólít, de minden élő teremtmény megbecsülésére hív. Az előadás igyekezett megvilágítani a hallgatóság számára a „valódi dualizmus”, mint az ősi teológiai iskola lényegét és működését: az ikerörvény energia megnyilvánulását.   Dr. Darnói Tibor lapunknak elmondta, hogy céljai között szerepel a Yotengrit szellemiség megismertetése és e mentén a nemzeti összefogás minél szélesebb megteremtése.
T.L.További hírek a Keszthely kategóriából
Kórházi fejlesztések a betegbiztonságért
EU-s pályázati forrás segítségével mintegy 380 millió forintos fejlesztés kezdődhet el a keszthelyi és a [...] tovább »
A villamosipari képzés fejlesztéséért
A keszthelyi Asbóth Sándor szakképző iskolában a napokban országosan is példa értékű, korszerű villamosipari [...] tovább »
Keszthelyi futballjubileumok
1977. év őszi szezonját követően az első helyen állt a Veszprém megyei labdarúgó bajnokságban Keszthely [...] tovább »
Új helyen régi arcok!
5 és fél év után költözött új helyre a keszthelyi Immo1 ingatlaniroda, a Bem utca 15. szám alá, ennek [...] tovább »
Babainfó
A keszthelyi kórházban 2018. január 9 -15. között születtek: tovább »
Felajánlás egy óvodás csoportért
A keszthelyi Velünk Kft. felajánlásának köszönhetően megújul a városbeli Életfa Óvoda Pitypang csoportjának [...] tovább »
Még több kategóriábol »

Sporthírek
Eddig sem vicceltek a Sényőiek
Sényő - Ádám Dénes, Szűcs Ferenc és Toldi András távozott az éllovas sényői csapattól. tovább »
Továbbra is hibátlan a DVSC-TVP ificsapata
Debrecen - A serdülők és az ifik is magabiztosan nyertek a Szeged ellen, utóbbi együttes továbbra is [...] tovább »
NFL – Következnek a főcsoport-döntők
Budapest - A főcsoport-döntőkkel folytatódik a profi amerikaifutball-liga (NFL), azaz már az 52. Super Bowlba [...] tovább »
Férfi kézilabda Eb – Zsiga Gyula: Vranjes nem élt az általunk kínált lehetőségekkel
Budapest - A Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) minden lehetőséget megadott Ljubomir Vranjesnek, hogy több időt [...] tovább »
Hétvégi országos sportműsor
Budapest - A fontosabb hétvégi hazai sportesemények. tovább »
Hanga Ádámék otthon nem hibáztak
Budapest/Barcelona - Hanga Ádám csapata, a Barcelona 81-66-ra győzött a vendég német Brose Bamberg ellen a férfi [...] tovább »
Még több kategóriábol »

Login2


Autentificati-va sau adaugati un comentariu pe TION.ro

Autentificati-va pe TION.ro:
Elfelejtetted a jelszavad?

Comentati pe TION.ro:

Completati numele si e-mailul dvs. in casutele de mai sus pentru a putea comenta ca utilizator neinregistrat.

Új felhasználó regisztrálása