Tükröm, tükröm, mondd meg nékem…, az ott ki?

A rémszem is megoldás lehet
A rémszem is megoldás lehet - © Fotó: Orbán Zoltán
Miskolc – Néhány fogással könnyen elkerülhetjük a tükörképükkel viaskodó madarak és ablakaink sérülését.

„A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez (MME) évről évre érkeznek tavaszi bejelentések olyan madarakról, amik épületek ablakában, autók visszapillantó tükrében akár napokon át a saját tükörképüket támadják. Ennek következtében legyengülhetnek, megsérülhetnek, folyamatos kopogtatásuk, ürülékszennyezésük pedig nagyon zavaró környezetük számára” – olvasható az MME sajtóközleményében.

Városi tükörképszennyezés

Az MME összefoglalójából azt is megtudhatjuk, hogy mi állhat a jelenség hátterében:

„Az emberi szemmel különösnek mondható viselkedést a madarak költési időszakának kezdetével felerősödő területféltő magatartás váltja ki, és ezzel összefüggésben a civilizációs környezet tükörképszennyező hatása. Mivel a természetben a mesterséges tükröződő felületekhez hasonlóan gyakori, ráadásul ennyire stabil és tiszta tükörkép nem létezik, az állatoknak nem volt lehetősége evolúciós szinten alkalmazkodni olyan mértékű ingerözönre, mint amivel egy nagyvárosban találkoznak. A nyugodt víztükörben tükröződő ellenfél úgymond legyőzhető, mert a hullámzással a kép teljesen eltűnik. Ezzel szemben a hormonoktól feltüzelt hímek saját tükörképükkel vívott, sokórás harca akár végkimerülésig tarthat, hiszen a látszólagos ellenség nem adja fel. Eközben az állat nem táplálkozik rendesen, nem tudja a területét megvédeni a valódi riválisoktól, és akár a fiókák etetésébe való besegítést is elhanyagolhatja. Sőt, az ablakban tükröződő fajtárs támadása következtében betörő üveg a madárnak és környezetének fizikai sérülést okozhat.”

Szúnyogháló vagy rémszem

Arról, hogy mit tehetünk a helyzet ellen, szintén remek megoldási javaslatokkal szolgál az egyesület honlapja.

„A jelenség megelőzése, kezelése nem bonyolult. Ennek módja a tükröződő felületek eltakarása, a külső visszapillantó tükrök behajtása; a tükröződés csökkentése függönnyel, de kihelyezhető a madarakat riasztó rémzsinór is, amit otthoni zsinegből és nejlonzacskócsíkokból készíthetünk el. Ehhez hasonló a rémszem, amely a ragadozó madarakéhoz hasonló, két feltűnő előre meredő szem rajza. Épületablakok esetén a burkolásra a szúnyogháló a legjobb megoldás, mert az nemcsak a tükörképtől, de az ablak betörésétől is óvja a potenciális támadókat. Ha ez valamilyen oknál fogva nem megoldható, a hálót pótolhatják a széles ragasztószalagcsíkok is. A módszerekkel kapcsolatban érdemes hangsúlyozni, hogy ahány madár, annyiféle.”

DA.
SZUPERINFO.HU