Tűzoltókká képeznek ki száz fővárosi polgárőrt

Illusztráció
Illusztráció
Száz fővárosi polgárőrt képeznek ki tűzoltónak ősztől. A kezdeményezés lényege, hogy a polgárőrök bevetésével növeljék a főváros tűzbiztonságát.

A 100 új tűzoltó képzését az Fővárosi Tűzoltóparancsnokság vállalta magára, a 40 órás alapképzéshez szükséges termeket, oktatókat ők biztosítják, és a képzés költségeit is magukra vállalták. Vidéken a civilek már számtalan esetben segítették a hivatásosok munkáját, ugyanerre számítanak a fővárosban is.

Kardos Pál, a Budapesti és Agglomerációs Polgárőr Szövetség elnöke a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a fővárosban jelenleg 53 polgárőrszövetség működik 3300 fővel. Másfél évvel ezelőtt a Pest Megyei Tűzoltószövetség segítségével 40 önkéntest már kiképeztek tűzoltónak, ők eddig is segítették a tűzoltók munkáját, most azonban újabb 100 embert képeznek ki. Az önkéntes tűzoltók a hivatásosok kiérkezéséig önállóan dolgozhatnak: alapvezetékeket szerelnek, kikapcsolják az áramot, poroltóval megkezdik a tűzoltást. Ehhez egy modern, jól felszerelt járművet is kaptak korábban a zuglói önkormányzattól.

Bende Péter, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság (FTP) vezetője történelmi jelentőségűnek nevezte a kezdeményezést, eddig ugyanis csak a főváros közigazgatási határain kívül eső, de a fővárosi tűzoltóság hatáskörébe tartozó területeken dolgoztak civilek. A 100 új tűzoltó képzését az FTP vállalta magára, a 40 órás alapképzéshez szükséges termeket, oktatókat ők biztosítják, és a képzés költségeit is magukra vállalták. Bende hozzátette, hogy a civilek számtalan esetben segítették már a hivatásosok munkáját, ugyanezt várja a fővárosban is. Ők a jogszabályok szerint tűzoltóvezetői feladatokat nem láthatnak el, de számtalan balesetben és tűzesetben már jelesre vizsgáztak, életeket és értékeket mentettek.

A tűzoltóparancsnok is kiemelte, hogy az együttműködéshez elengedhetetlen a jelenlegi, elavult számítógépes rendszer fejlesztése, ehhez azonban több százmillió forintra van szükség. Danielisz Béla bűnmegelőzési tanácsnok, a Fővárosi Közgyűlés Városrendészeti Bizottság elnöke szerint jótékony hatást fejt majd ki a fővárosban élők biztonságára a két szervezet közötti együttműködés erősödése.

A Független Hírügynökség úgy tudja, a tanácsnok ígéretet tett arra, hogy a jövő évi fővárosi költségvetésben szerepelni fog a tűzoltóság korszerűsítéséhez szükséges összeg..
SZUPERINFO.HU