Új Csillagok ragyognak Eger szabad egén

By Ebner Béla
Akt.:
Fellövés. Március 15-én a Bikavér Borházban kóstolhatta meg először a 2012-es évjáratú Egri Csillagot a nagyközönség. Fotó: Gál Gábor
Fellövés. Március 15-én a Bikavér Borházban kóstolhatta meg először a 2012-es évjáratú Egri Csillagot a nagyközönség. Fotó: Gál Gábor
Megszületett és palackokba töltetett. Március 15. óta immár kóstolható és meg is vásárolható a 2012-es Egri Csillag, a borvidék jövőjét meghatározó cuvée, melyet a bikavér méltó fehér párjának szántak borászaink.

– Minden lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy népszerűsítsük az Egri Csillagot – hangsúlyozta Rázsi Botond alpolgármester a 2012-es évjáratú zászlósbor fellövésének vigíliáján az egri vár Dobó bástyájában tartott, sajtótájékoztatóval egybekötött borteszten. Mint kifejtette, az Egri Csillag fontos része annak a brandnek, melybe beletartozik a vár, a barokk belváros, a hősi történelmi múlt, a bormívesség, az a szellemi örökség és tartalék, mely Egert jelenti. Ezek által tudjuk a város imágóját egyre inkább építeni, szépíteni és megismertetni ország- és világszerte. Végezetül szép futást, jó utat kívánt a mi új Egri Csillagunknak.

Az alpolgármestertől Gál Tibor ifjú borász vette át a szót – mint mondta az Egri Csillag fellövésének mínusz egyedik napján –, megemlékezve arról, hogy 2010-ben nyolc termelő által fogalmazódott meg az új egri cuvée gondolata. 2011-ben 27 termelő vállalta az Egri csillag elkészítését, a tavalyi évjáratból már több, mint félszázan készítik el a maguk csillagát. Elmondta azt is, hogy míg 2011-es évjátatból 350 ezer palack, addig a 2012-esből már félmilló üveg kiváló fehér egri zászlósbor készült. Így immár elmondható, hogy az Egri Csillag jelentős piaci tényezővé vált.

Tekintse meg képgalériánkat az Egri Csillag tesztről: 

Gál Tibor, mint „középtávú csillagprogramot” ismertette azt is, hogy a 2012-es évjárat bemutatkozása három pilléren nyugszik. Az első épp az a teszt, melynek a vár adott otthont, a második csillag fellövése március idusán, míg a harmadik az Egri Csillag Fesztivál lesz április 27-én, az egri vár ódon falai közt. Itt a számos fellépő sorában ott lesz Szekeres Adrienn is, s a borbarátok 25 borász vörös és fehér zászlósborait, egy-egy bikavérét és Egri Csillagát kóstolhatják majd meg.

Tekintse meg azt a videót, mely az Egri Csillag Fesztivált harangozza be: 

 

 

Gál kiemelte azt is, miszerint tudni kell, hogy a borvidéken készült vörös és fehérborok nem egy évjáratúak, hanem hosszú ideig érlelhetők.

A szavakat tettek követték. Kezdődhetett a teszt, melyet a Debreceni Borozó szervezett és borászok, újságírók, borszakértők értékelték a 2012-es évjáratú nedűket. Már az első „belövő bor” is igen komoly eredményt ért el az értékelőknél. Dula Bence volt hegybíró például mindjárt 86 pontot adott rá, de voltak óvatosabbak is, akik „csak” 83-ra értékelték.

Dula Bence az új Egri Csillagokról:
A kiváló borász a tesztet követően úgy nyilatkozott, hogy már a 2011-es évjáratban is remek borok születtek, most mégis meglepetést szereztek az Egri Csillagok, hisz többségükben igen szép jegyeket, komoly tartalmat mutattak. Mint kérdésünkre elmondta, egyetlen olyan minta volt, ami nem ütötte meg a mértéket – állította Dula Bence, aki nagy reményekkel tekint a 2012-es Egri Csillagra. Tegyük hozzá, hogy egy évvel ezelőtt a hasonló teszten a Dula Szőlőbirtok és Borgazdaság Egri Csillaga kapta a legmagasabb pontszámot, ám a 2012-es teszt eredményeire még várni kell…

A tesztet követő napon, a zimankós március 15-én végül a Bikavér Borház adott otthont az Egri Csillag fellövésének, ahol Gál Tibor elmondta, hogy egyre inkább a fehérborról szól az egri borvidék, de most már két pilléren, a Bikavéren és az Egri Csillagon nyugszik az egri bor jövője.

Habis László polgármester is köszöntötte az új jövevényt, kijelentve, hogy mi egriek szerencsések vagyunk, hisz vannak csillagaink az égen, a történelmünkben és a poharainkban egyaránt. Majd a város első embere bontotta föl az első hivatalos palack 2012-es Egri csillagot, s kínálta vele a jelenlévőket, Kenyeres Zoltánnak, a Bikavér Borház tulajdonosának hathatós közreműködésével.

Poharakba került hát az új Egri Csillag, koccintsunk vele az egriek és az egri borvidék egészségére és sikereire!

Tekintse meg képgalériánkat az Egri Csillag fellövéséről: .
SZUPERINFO.HU