Új Egri Csillagok ragyognak Eger tiszta és szabad egén

Új Egri Csillagok ragyognak Eger tiszta és szabad egén
© Habis László polgárnester kínálta körbe az első palack 2013-as évjáratú Egri Csillagot. Fotó: Ebner Béla
Egerben március idusa néhány éve már nem csak a forradalom évfordulóját jelenti. Az emlékezés mellé valami újnak a várása is csatlakozik az egriek szívében. Március 15. ugyanis az a nap, melyen borászaink bemutatják az előző évben szüretelt és elkészített egri fehér cuvée-t, az Egri Csillagot.

Immár negyedik esztendeje mutatják be a borvidék legjobb borászai Egri Csillagukat a nagyközönség előtt nemzeti ünnepünkön. Idén a Csillag ünnepélyes fellövésének az Eszterházy Károly Főiskola (EKF) adott otthont. A város polgármesterének, Habis Lászlónak az Egri Vitézlő Oskola tagjai a Líceum aulájában adták át az első, hatalmas palackot a 2013-as évjáratú nemes nedűből, aki azon nyomban fel is bontotta azt, s végigkínálta az egybegyűlteket a borral. Az első koccintásokat követően a díszteremben folytatódott a poharak csengése, ahová az egri borásztársadalom színe-java hozta el a borvidék fehér zászlósborát. Többen nem csak az új, 2013-as csillagot kínálták kóstolásra, de elhozták a líceumba az immár érettebb, 2012-est is. Így nem csupán az egyes borászok remekeit hasonlíthatták össze a borkedvelő közvéleményt képviselő sokadalom tagjai, de megízlelhették a különbséget az egyes évjáratok között is.

Az egybegyűlteket természetesen köszöntötte ifjabb Gál Tibor is, aki édesapja örökébe lépve a Csillag ügyének zászlaját legmagasabban hordozza. Mint elmondta, minden eddiginél többen készítettek Egri Csillagot, s az eddigi tapasztalatok azt mutatják, jó útra lépett az egri borvidék, amikor megalkotta az Egri Bikavér fehér párját. A köszöntéshez kapcsolódott házigazdaként Liptai Kálmán, az EKF rektora is, sőt az intézmény hallgatói dalt is szereztek az Egri Csillag tiszteletére, melyet elő is adtak a jeles eseményen.

 Az eseményen arra is fény derült, hogy május elején, 2-án és 3-án lesz az Egri Csillag Fesztivál. A szervezők különleges fesztivált szeretnének rendezni, ami a város szimbóluma lehet. 

Tekintse meg képgalériánkat!  .
SZUPERINFO.HU