Új generációt hódít a pedálos Moszkvics

Akt.:
Új generációt hódít a pedálos Moszkvics
Az ország „legfanatikusabb” gyűjtője címet nyert egy internetes portálon való versengéssel a gyenesdiási Tóth Attila Szenvedélyével egyben sokaknak nyújt szórakoztatást: pedálos Moszkvics játékautókat gyűjt, s gyermekeknek nagy örömére az autókkal versenyeket rendez.

– Most 107 darab van belőlük – mutatott körül a nagy „parkolóban” ahol, mint mondja, gyermekkora idején egyetlen darab állt. – Az volt a legkedvesebb játékom. Az emlék, hogy mennyire szerettem, akkor ötlött fel bennem, amint kisfiam ért abba a korba, amikor én kaptam a játékautót. Az enyém már nem volt meg, újat venni pedig már nem lehetett. Elkezdtem keresgélni a használt piacon, sikerrel.
Az autó sláger lett, a következő ajándék újabb Moszkvics. A második gyermek cseperedésekor megint kellett venni, nem is egyet. Mint a gyűjtő mondja: a nagyobbik, 15 éves fia ma már a versenyek lebonyolításában segédkezik, a 8 éves is a Moszkvicsok pedáljait nyomva kezdett a KRESZ-szel ismerkedni.
A család lelkesedésével, az immár jelentős járműpark adta kínálatuk révén mára közkedvelt „sportág” lett a pedálos autózás.
– Először Keszthelyen, a sétálóutcában adtunk lehetőséget a gyermekeknek a hajtásra – folytatta Tóth Attila. – Két éve a vonyarcvashegyi Lidó strand vendégkörében nemzetközi versenyt hirdettünk, tavaly már Európa bajnokság címmel indítottuk a futamokat, idén Gyermekolimpiát tartunk.
A gyűjteményre és a rendezvényekre felfigyelt az ország.  Tóth Attila az internetes versengésen közönségszavazatok alapján a Vatera.hu által adományozott: „Az ország legfanatikusabb gyűjtője” címet jelentő oklevelet vehette át. A pénzdíjas győzelem 250 ezer forinttal járt, melyből 50 ezret felajánlott a Böjte Csaba erdélyi szerzetes által Déván működtetett gyermekotthon javára.
Egyre több helyre hívják járműparkjával, gyermekprogramokon való részvételre. Saját ötlete is van bőven a játék autósportos népszerűsítésére. A kedvelt versenyek mellett tervezi, hogy óvodákban közlekedési gyakorlati programokat tartson játékos KRESZ-oktatással, esetleg rendőrök segítő közreműködésével. Szándéka alkalmi kiállítások rendezése is. Néhány darab látható a gyűjteményből a keszthelyi Vidor Játékmúzeumban.

Fábry szétröhögte…
Amikor már 50 darabos volt a kollekció, a gyűjtőt a tv-n keresztül is sokan megismerhették.  Fábry Sándor egyik műsorában szerepelt a kisebbik fiával, aki manővereket mutatott be a stúdióban. Ahogy Tóth Attila visszaemlékezett: maga Fábry is kitűnően szórakozott az adásban, az autón és a gyermek mutatványain pedig egyszerűen szétröhögte a műsort, de nyilván a nézők is. Ahogy ő mondta, neki sosem volt ilyen autója, noha ez volt minden vágya.

Horányi Árpád.
SZUPERINFO.HU