Előrehozott nyugdíj

By Viktor Balázsi
A csökkentett változatához legalább harminchárom év szolgálati idő szükséges.

Kérdezzen a nyugdíjazásról! – biztattuk felhívásunkban olvasóinkat. Azt kértük, hogy aki nyilvánosan szeretne választ kapni az őt foglalkoztató kérdésre, írja meg névvel, címmel röviden problémáját, amit a válaszadás céljával a megyei nyugdíj-biztosítási igazgatósághoz továbbítunk, majd a lapban rendszeresen megjelenő rovatban közlünk.

Csökkentve
Csökkentett előrehozott nyugdíj

Az öregségi nyugdíj összegét annak, aki

– 1-365 nappal rövidebb szolgálati idővel rendelkezik, annyiszor 0,1 százalékkal,

– 366-730 nappal rövidebb szolgálati idővel rendelkezik, annyiszor 0,2 százalékkal,

– 731-1095 nappal rövidebb szolgálati idővel rendelkezik, annyiszor 0,3 százalékkal,

– 1096-1460 nappal rövidebb szolgálati idővel rendelkezik, annyiszor 0,4 százalékkal,

– 1460-1825 nappal rövidebb szolgálati idővel rendelkezik, annyiszor 0,5 százalékkal

kell csökkenteni, ahányszor 30 naptári nap hiányzik az öregségi nyugdijra jogosító korhatár betöltéséhez.

A csökkentett összegű nyugdíj megállapítása esetén a nyugdíj minimumösszege nem garantált, vagyis attól kevesebb is lehet. Az irányadó öregségi korhatár betöltése a csökkentést nem érinti, tehát 62 éves életkor betöltése után is megmarad a csökkentés mértéke.

Különösen sokan érdeklődnek az előrehozott öregségi nyugdíjról – azt kérdezve, adataik alapján mikor mehetnek leghamarabb nyugdíjba –, így ezúttal ezzel kapcsolatban kaptunk összefoglalót Kiss Krisztinától, a Hajdú-Bihar Megyei Nyugdíj-biztosítási Igazgatóság ügyfélszolgálati osztályvezetőjétől.

Az öregséginél – 62 évnél – legkorábban öt évvel hamarabb, de legfeljebb az ötvenötödik év betöltésétől előrehozott öregségi nyugdíjba mehet az a nő, aki 1945. december 31. után született, és legalább harmincnyolc év szolgálati idővel rendelkezik.

 Az 1938. december 31. után született férfiaknak a hatvanadik évet kell elérni, és szintén kötelező a harmincnyolc esztendő szolgálati idő. Csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj annak jár, akinek ennél legfeljebb öttel kevesebb, vagyis legalább harminchárom év a szolgálati ideje.

Ü.Sz..
SZUPERINFO.HU