Új kincsek a dombóvári nyomdatörténet múzeumában!

Akt.:
Új kincsek a dombóvári nyomdatörténet múzeumában!
Egyre kevesebb azok száma, akik ne tudnák: a Dombóvári Helytörténeti Múzeum több, másutt nem látható különlegességet őriz.

Példának okáért a kiállítótermeket összekötő tágas folyosói térből nyílik a technika- és művelődéstörténet néhány igen ritka tárgy-együttesét, a néhai Pátria Nyomdától örökölt, Erky-Nagy Tibor tipográfus által megmentett és jórészt működőképessé tett szedő- és nyomó gépeket bemutató kisterem. A gyakran irodalom-, sajtó- és média történeti, valóban inter-aktív bemutatóknak is helyet adó kis terem, afféle korabeli mini-redakció az elmúlt esztendő legutolsó napjaiban új kincsekkel bővült. Köszönhetően a dombóvári székhelyű Régió-Bész Zrt. újabb mecénási gesztusának két ritka becses litográfiai (az előző századokban színes képek nyomtatásához szükséges, speciálisan alakított és mintázott) kő lappal gazdagodhatott múzeumunk nyomdászat történeti részlege. A tárgyak a többi eszközzel, honi dokumentummal egyetemben és gyakorlott kézzel mozgásba lendítve, előzetes bejelentkezésre megtekinthetők (20/286 79 59 vagy muzeum.dombovar@gmail.com).

A dombóvári múzeum ún. Pátria Nyomdaterme 2010-ben a Műszaki Örökségünk elnevezésű kiemelt országos technikatörténeti projekt egyik kedvezményezettjeként került csaknem egy millió forint nagyságrendben megújításra!.
SZUPERINFO.HU