Új szakma jelent meg az egészségügyben

Akt.:
Miskolc – A szállodaipar, a gyógy­turizmus, sőt az állam­igazgatás is várja a szakembereket.

A Miskolci Egyetem Egészségügyi karán egészségügyi szervezőket is képeznek. No de mit csinál egy egészségügyi szervező? Hol tud elhelyezkedni, miután végez az egyetemen? A kérdést Dózsa Csaba egyetemi docens, szakreferensnek tettük fel. Megtudtuk, nagyon sokrétű képzést kapnak a diákok. Három nagy terület van, amely a végzettségüknek megfelelő. A szállodaipar, a gyógyturizmus, gyógyfürdő területe, lehet szervező az egészségügyi intézményeknél, valamint az államigazgatásban, önkormányzatoknál is várják az ilyen végzettségű fiatalokat. Ez egyetemi alapszak, vannak, akik továbbtanulnak, és mesterszakon végeznek. Attól kezdve nagyon sok más terület nyílik meg előttük.

Az egészségügyi szervező végzettségűek nagyon jól el tudnak helyezkedni.” Dózsa Csaba

Nő a lehetőségük

– Nagyon sok mindent tanulnak, de alapvetően nem beteggel foglalkoznak, hiába egészségügyi szak. Lehetőségeik évről évre nőnek. Amikor kezdtük ezt a szakot, még a népegészségügyi program is alacsonyabb szinten volt az országban, mint ma. Az emberek ma már elmennek egy-egy wellness hétvégére, és sokan választják az egészséges életmódot. Ehhez nyújthatnak segítséget az egészségügyi szervező szakon végzettek.

Dózsa Csaba hangsúlyozza, hiányoznak olyan kulcsfontosságú emberek az egészségügyből, akik például megszervezik a betegutakat, akik megfelelő időben tudják szűrésekre mozgósítani az embereket. Jelenleg hét helyen képzik az országban ezeket a szakembereket, köztük a Miskolci Egyetemen. A docens szerint pár éven belül hiányozni fognak az egészségügyi szervezők, mert a kórházak is belátják, hogy milyen fontos feladat ellátására képesek.

– Lehet motiválni az embereket az egészségtudatos életmódra?

– Véleményünk szerint – a kérdésre már Juhász Annamária szakkoordinátor válaszol – lehet! Szerencsére mindenütt a világban létezik a trend, ami az egészséges életmódra nevel. Magyarországon is egyre növekszik azok száma, akik odafigyelnek arra, hogy tudatosabban próbáljanak regenerálódni, nemcsak testi, hanem lelki szinten is. Ez a holisztikus szemlélet.

Holisztikus szemlélet

– A holisztikus szemlélet az embert mint egészet nézi. Ezt tanítják az egyetemen?

– Igen, kifejezetten tanítjuk. Ezt a holisztikus szemléletet szeretnénk átadni a hallgatóinknak. A szakon végzettek nagyon sok szervezési, menedzseri feladatot látnak el: terveket kell készíteni, eseményeket, rendezvényeket szervezni, ott komplex tudásra van szükség. Jó képesség kell ahhoz, hogy például egy egészségnapot megszervezzen valaki – válaszolt a kérdésre Juhász Annamária.

ÉM-BTE.
SZUPERINFO.HU