Újabb őrület: Sorra tűnnek el a gyerekek otthonról, nem árt figyelni!

Akt.:
Nem jó ötlet, sőt veszélyes ezt a kihívást teljesíteni
Nem jó ötlet, sőt veszélyes ezt a kihívást teljesíteni - © Fotó: dreamstime
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Az újabb őrület veszélyes, senki ne csatlakozzon! Szakértőink segítenek: mit tehetünk, hogy gyerekünk ne vegyen részt az őrültségben?

Újabb őrület terjed az interneten, adta hírül az egyik tévécsatorna. Az úgynevezett 48 órás kihívás arra buzdítja a fiatalokat, hogy szó nélkül két teljes napra szökjenek el otthonról. A fiatalok ezt pontszámokért vállalják, amikből az az eltűnt gyerek kap a legtöbbet, akivel kapcsolatban a legtöbb megosztást, valamint aggódó üzenetet tesznek közzé a szülei, rokonai és ismerősei. Nyugat-Európában már sorra tűnnek el a kamaszok. Az egyik londoni fiatalt Írországban találták meg 55 óra múlva, a szülei szinte halálra aggódták magukat. A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy az újabb őrület veszélyes, senki ne csatlakozzon hozzá.

Van egy határ

Szögedi Dalma miskolci iskolapszichológus rávilágított: a kamaszkor sajátja, hogy a gyerek elégedetlen, keresi azokat a pontokat, ahol meg tudja magát méretni. Azonban van egy határ, amin túl a cselekedetek már nem nevezhetők egészséges kamaszkori viselkedésnek.

– Az önpusztító és buta „kihívásoknak” általában azok a fiatalok tesznek eleget, akik érzelmi, fizikai, testi elhanyagolásban élnek, vagy otthoni, iskolai problémákkal küzdenek. Az effajta kihívásokról a szülők otthon mindenképpen beszélgessenek a gyerekeikkel! Bár félő, hogy épp azoknak a fiataloknak a szülei nem ülnek le beszélgetni, akik egyébként sem fordítanak elég energiát csemetéjükre. Ezen a téren azonban az iskolának is van feladata. A pedagógusoknak érdemes a témát felvenniük prevenciós munkájuk közé. Segíthet az iskolapszichológus, a szociális munkatárs, és az osztályfőnök is naprendre veheti a „kihívásokat” osztályfőnöki órán. Ha megismeri a gyerekek véleményét, rögtön megtudja, ki tartja „jó bulinak” a veszélyes feladatokat, ami után jobban figyelhet azokra a gyerekekre, akik minden bizonnyal belevágnának akár az eltűnésbe is.

Más kihívások

Pataki Gyula négy gyermek édesapja, két gyermeke kamaszkorú. Mint fogalmazott, a probléma nyilván összefügg azzal, hogy a gyerekek nem éreznek elég kihívást a mindennapokban. Ezen úgy lehetne segíteni, hogy például a szülők különböző célokat villantanak meg előttük. Bár elcsépelt, hogy a tanulás is nagyszerű kihívás lehet, de ha megmutatunk a gyereknek valamilyen érdekes foglalkozást vagy életpályát, kedvet kaphat ahhoz, hogy ezek eléréséért küzdjön. Ugyanígy a sport is számtalan kihívás elé állíthatja gyerekeket.

– Ehhez természetesen szükség van a szerető, biztonságot nyújtó, otthoni légkörre, mert csak így lehet megértetni a kamaszokkal, hogy nem extrém, veszélyes kihívásokkal kell megküzdeniük – fogalmazott az édesapa.

ÉM-HE


Szinte minden hónapra jut egy kihívás, amit ezrek követnek legyen az bármekkora esztelenség. Legutóbb bekötött szemű emberek lepték el az internetes oldalakat, most pedig sajtos fejű gyerekekről készült felvételek vannak mindenhol. Ellepték a Twittert a "sajt-kihívásos" videók, amin babák kapnak ...

Nem kellett sokáig várni 2019 első őrületére. Sandra Bullock legújabb filmje december végén jelent meg, és már most rengetegen gondolták úgy, hogy utánozzák a főszereplőt. A Bird Box kihívás lényege, hogy a kihívott félnek ugyanúgy, bekötött szemmel kell különböző feladatokat végrehajtania, mint ...

A fiataloknak úgy tűnik, hogy már nem elég menő szájjal inni, inkább az orrukba töltik az alkoholt, és egyre többen teszik ezt. Úgy tűnik a fiatalok mindig újítani akarnak, régebben óvszert dugdostak az orrukba, most pedig azon keresztül italoznak. Elnézve a videókat nem lehet túl kellemes élmény...

A közösségi média és az unatkozó emberek sok veszélyes kihívást hoztak létre. Lássuk is mik azok, amiket teljes agyatlanság kipróbálni és fájdalmon kívül semmit se nyerhettek velük. Forrás: youtube / Tízes lista [related-post post_id="3816613"] [related-post post_id="3771305"]....
SZUPERINFO.HU