Újjávarázsolt népi bútorok kiállítása Hódmezővásárhelyen

Újjávarázsolt népi bútorok kiállítása Hódmezővásárhelyen
Míves “paraszttrónusok”, tulipános ládák, tékák és tükrök születtek újjá az elmúlt hónapokban a Tornyai János Múzeum restaurátorainak szakavatott keze munkája nyomán. A néprajzi gyűjtemény legszebb festett bútorait a kikelet jegyében, “Hej tulipán, tulipán!” címmel mutatják be az érdeklődőknek a ma délután 5 órakor nyíló kiállításon a hódmezővásárhelyi közgyűjteményben.

A vásárhelyi festett bútorok virágkora 1830 és 1850 közé tehető, amikor ezek a környék más, kisebb bútorfestő központjai számára is mintául szolgáltak. E kor darabjain a díszítmények meghatározott és jellegzetes rendben helyezkednek el. A csokorba rendezett virágmotívumok gyakran vázából indáznak szét, melynek reneszánsz eredetére utal az „olasz korsó” elnevezés. A kiállítást rendező Nagy Vera kiemelte, hogy népi bútorfestés a harmadik nagy vásárhelyi népművészeti kincs. Egyediségét és különlegességét az adja, hogy ellentétben a vásárhelyi fazekassággal és hímzéssel, ez a szakma mára teljesen eltűnt – mondta el a Tornyai-múzeum néprajzkutatója.

 

A kiállítási termekben mintegy harminc bútor, köztük a legjellegzetesebb típusok lettek kiállítva: menyasszonyi (közismertebb nevén tulipános) ládák, tékák, székek, gondolkodószékek, padok, bölcsők és mívesen faragott és festett tükrök. Az utolsó teremben a restaurálás fázisait tekinthetik meg a látogatók: a kiállított bútordarabokon jól megfigyelhető a tárgyak eredeti és felújított állapota közötti különbség, valamint a restaurátorok által elvégzett pótlások és helyreállítási munkálatok is. Az egyik, 1851-ben készült téka bal oldala érintetlen, míg a krétával elkülönített jobb alsó mező a ráfestett rétegekből feltárt felületet mutatja be.

 

A festett népi bútorokból nyíló kiállítást Nagy Vera néprajzkutató mutatja be az érdeklődőknek ma délután öt órakor a Tornyai János Múzeumban; a megnyitón közreműködik a Városi Vegyeskar, vezényel Búza András, zongorán kísér Borsos Annamária..
SZUPERINFO.HU