Újra látogatható a Valide Sultána török fürdő az egri vár tövében

Akt.:
Újra látogatható a Valide Sultána török fürdő az egri vár tövében
A Múzeumok Éjszakáján – na jó, a Múzeumok Éjszakájának délutánján – adták át a nagyközönségnek a Valide Sultána török fürdő maradványait bemutató, felújított kiállítóteret. A megújult hamam megnyitása részét képezi az Egerben folyó rehabilitációs munkálatoknak, s annak egyik fontos beruházása volt.

– A jövőben a török-magyar kulturális kapcsolatok színtere lehet a Valide Sultána hamam – hangsúlyozta Habis László polgármester a megnyitón. Az emlékhelyet a későbbiekben kiállítótérként, illetve olyan programok helyszíneként használnák, amelyek a valamikori török világot idézik fel – mondta el Szécsényi Orsolya, a Dobó István Vármúzeum igazgató-helyettese. Az immár modern körülmények között megtekinthető török kori épületegyüttest Papp Adrienn, a Budapesti Történeti Múzeum régésze, turkológus mutatta be a szép számú érdeklődőnek. A valamikori gőzfürdő romjai között járva megtudtuk, hogy hazánkban Egeren kívül csak két helyen – Pécsett és Székesfehérváron – van ilyen török kori emlékhely.

Tekintse meg a megnyitón készült képeinket!

A Múzeumok éjszakáján a város számos pontján várták színes programokkal az érdeklősőket. Így az eseménysorozatba bekapcsolódott a Dobó István Vármúzeum, a Bródy Sándor Könyvtár, az Eszterházy Károly Főiskola s a varázstorony, valamint a Kepes Intézet is. A Múzeumok Éjszakáját a Vitézlő Oskola és a Fertálymesterek felvonulása indította..
SZUPERINFO.HU