Újvidék művészeti élete mutatkozik be a Miskolci Nemzeti Színházban

  07 feb 2018

Budapest, Miskolc – Három napon át Újvidék színházi, képzőművészeti és irodalmi élete mutatkozik be a Miskolci Nemzeti Színházban a csütörtöktől szombatig tartó Határtalan Napok rendezvénysorozat keretében.
Csütörtökön vajdasági képzőművészek kiállításával nyílik a fesztivál, amely márciusig lesz látható a Nagyszínház emeleti, nézőtéri társalgójában – olvasható a szervezők közleményében.
Ezt követően az Esterházy Péter műveinek ihletésére született Kis magyar pornográfia című előadást mutatják be Nikita Milivojevic rendezésében.
Pénteken Újvidék – egy város drámája címmel beszélgetést rendeznek a Nagyszínház társalgójában Végel László Kossuth-díjas íróval, majd este a Kosztolányi Dezső Színház és az Újvidéki Színház közös produkcióját mutatják be Piaf-marche/Piaf menet címmel. A “zenés színpadi rituálé” a tragikus sorsú művésznő harcokban és önmarcangolásban gazdag életéből, szélsőséges, sokszor végletes személyiségéből, sikereiből és sikertelenségeiből mutat be szemelvényeket.
A darabbal egyidőben lesz látható a Kamaraszínházban a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának Amadeus című előadása, amelyet tavaly a Városmajori Szabadtéri Szemle legjobb előadásának választottak, valamint Balázs Áron, Salieri szerepének megformálásáért megkapta a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat is.
A sorozat zárónapján, szombaton szintén a Kamaraszínházban mutatják be Balogh István 19. században íródott Fekete című drámájának adaptációját. A darab reakció volt a Belgrádban történt törökök elleni lázadásra, amely később az első szerb felkelés néven épült be a köztudatba. Az előadás szövegét Németh Ferenc és Balog István drámájának átirata nyomán Lénárd Róbert adaptálta színpadra és mai környezetbe.
– MTI –