Ultrahang-diagnosztikai fejlesztés!

Akt.:
Ultrahang-diagnosztikai fejlesztés!
A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, Gazdaságfejlesztési Operatív Program Irányító Hatósága a „Mikrovállalkozások fejlesztése” című pályázati kiírására benyújtott „Ultrahang-diagnosztikai fejlesztés Dr. Csillagné Dr.

Spengler Ellen egyéni vállalkozónál” című pályázatomat elbírálta és alkalmasnak minősítette. Az elnyert pályázati támogatás segítségével 2013.01.11-én megvalósult a projekt és az új Samsung Medison Sono Ace R7 ultrahangkészülék telepítésre került Keszthelyen, a Pál utca 36/b sz. alatti rendelőben.
SonoAce R7 – egy kecses és ultra kompakt ultrahang készülék kiemelkedő teljesítményjellemzőkkel, mely alkalmas minden orvosi területre.
Rendelésemen hasi,  kismedencei, urológiai, mozgásszervi, ér, emlő, pajzsmirigy, nyálmirigyek és lágyrészek ultrahangvizsgálatára van lehetőség. Továbbá belgyógyászati szakrendelés keretein belül szív ultrahang vizsgálatot is végzünk.
Hasi ultrahangvizsgálat  alatt mit értünk?
A vizsgálat során a hasüreg és a  belső szervek kerülnek ábrázolásra.
Hogyan működik a vizsgálat?
Elve: a vizsgálófej kibocsát hanghullámokat, melyeket a különböző szövetek által különböző    mértékben megváltoztatva visszafogadja. Erősítő segítségével lehet ezeket a visszajutott hanghullámokat átalakítani és képeket előállítani.
Mi célt szolgál a vizsgálat?
A hasi ultrahangvizsgálat segítségével a hasüreg felsorolt szervei ábrázolhatóak, nagyságbeli, szerkezetbeli eltérések utalhatnak különböző betegségekre.
Vizsgálhatók: a hasi nagyerek, máj, epehólyag, epeutak, hasnyálmirigy, lép, vesék, húgyhólyag, prostata, méh, petefészkek, bél (korlátozottan), nyirokcsomók (csak ha kórosan megnagyobbodtak).
Hogyan készülünk a vizsgálatra?
Ideális, ha a beteg éhgyomorral kerül vizsgálatra, ami azt jelenti, hogy vizsgálat előtt néhány órával ne egyen, ne igyon, a húgyhólyag legyen tele.
Hogyan zajlik egy hasi ultrahangvizsgálat?
A vizsgálat alatt a beteg leginkább a hátán fekszik. A vizsgálandó has felületére zselét tesznek, ami lehetővé teszi, hogy a hanghullámok akadálytalanul bejussanak a hasüregbe. A vizsgálófej mozgatásával lehet a hasi szerveket különböző szögekből vizsgálni. A vizsgálat betegtől függően 10 -15 percig eltart.
Lehetséges szövődmények?
A hasi ultrahangvizsgálat nem veszélyes.
INFOBOX:
Dr. Csillagné Dr. Spengler Ellen
radiológus szakorvos
Keszthely, Pál u. 36/b., 83 315 257, 30 5250 100
www.csillag-praxis.hu.
SZUPERINFO.HU