Ürmös- és gyümölcsbornapok a Dumtsa Korzón

Ürmös- és gyümölcsbornapok a Dumtsa Korzón
Május 10-e és 12-e között ürmös- és gyümölcsbornapokat rendeznek Szentendrén, a Dumtsa Korzón.

Az ürmös egy olyan fűszerezett borkülönlegesség, melynek íze a különböző fűszer- és gyógynövények (kiemelten a kesernyés fehér ürömfű) és a bor egymásra hatásából jön létre. Fogyasztása aperitifként vagy az étkezés lezárásaként, de beszélgetés közben kortyolgatásra is ajánlott. Az ürmös Szentendre történelmének szerves része, ami 300 évre nyúlik vissza, hagyományát az akkor ide betelepülő rácok hozták magukkal, és napjainkban a Szentendrei Rác Ürmös folytatja. A rendezvény célja, hogy minél szélesebb körben megismertesse az ürmösöket és a gyümölcsborokat a nagyközönséggel, és közel hozza azokat a ma Szentendrén élők és az idelátogatók számára. A mostani az első alkalom, hogy egy borfesztivál kizárólag az ürmös- és gyümölcsborokra fókuszáljon. A rendezvény részeként nyitott, szakmai konferenciára is sor kerül, ahol előadások keretében vitatják meg az ürmösök és gyümölcsborok helyzetét a borászszakmán belül. A rendezvény eddig még nem létező bor-hidat létesít a magyar és a szerb nép között a hazai ürmösök és szerb testvéreik, a bermetek közös szereplésével.szentendreihirek.hu

 



.
SZUPERINFO.HU