Útjára indul Makó és Lugos közös egészségügyi projektje

Akt.:
Útjára indul Makó és Lugos közös egészségügyi projektje
Útjára indul a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében megvalósuló „Egészségügy- és attitűdfejlesztés Makó és Lugos térségében” elnevezésű projekt (HURO/1101/010/2.4.1), amely a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó, valamint a Lugosi Városi Kórház együttműködésében valósul meg. Az összesen 1.190.006 eurós projekt Makón 433 ezer eurós fejlesztést tesz lehetővé.

A Lugosi Városi Kórház mint vezető partner, valamint a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó mint projektpartner közös, határon átnyúló együttműködésében átfogó infrastrukturális- és szakmai fejlesztések, valamint tájékoztató, figyelemfelkeltő, ismeretfejlesztő tevékenységek valósulnak meg mindkét térségben.

 

Az infrastrukturális fejlesztések a sürgősségi- és járóbeteg ellátások fejlesztését, a fekvőbeteg ellátáshoz kapcsolódó épület-felújítást, valamint diagnosztikai eszközök beszerzését érintik. A szakmai fejlesztések, illetve együttműködések körében nemzetközi konferenciák, workshopok és tudásalapú fejlesztések, együttműködések valósulnak meg. A figyelemfelkeltő és tájékoztató tevékenységek körében felvilágosító és ismeretfejlesztő kampányt, valamint mindkét térségben egy közösségi rendezvényt, nyílt napot szerveznek a Szív Világnapján (szeptember 24.).

 

A fejlesztések és tevékenységek a két kórház közötti folyamatos együttműködésen alapulnak, amely kiterjed a telediagnosztikai kapcsolat fejlesztésére, valamint videókonferencia-rendszer telepítésére is – a projekt a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó szakmai támogatásán, valamint az azzal összefüggő tudás- és tapasztalatátadáson alapul. Emellett a szív- és érrendszeri betegségek szűrése, valamint az azzal összefüggő lakossági felvilágosítás kiemelt jelentőséggel bír a projektben.

 

Infrastrukturális fejlesztések

 

Lugoson a jelenleg földszinten működő sürgősségi osztályt az első emeleten tervezik kialakítani, ami együtt jár az ellátás átszervezésével is. Mivel a lugosi kórházban lényegesen rosszabbak a technikai feltételek, mint a makói kórházban, a vezetőpartner lényegesen több eszközbeszerzést tervez a rendelkezésre álló forrásokból: telepítenek például egy csatlakoztatható telediagnosztikai rendszert.

 

Makón a járóbeteg ellátás épületének európai uniós követelményeknek megfelelő felújítását tervezik: külső ajtók és ablakok cseréje, tető felújítása, külső és belső csatornarendszer felújítása, külső hőszigetelés. Mindemellett – többek között – új ultrahang készüléket, tympanométert és Mini Doppler-készüléket szereznek be.

 

Szakmai együttműködés

 

A tapasztalatok átadása és tudásfejlesztés érdekében a partnerek szakmai workshopokat szerveznek a sürgősségi ellátás, a kardiológia, a radiológia, valamint a szülészet- nőgyógyászat témaköreiben. Lugoson négy, Makón három workshop kerül megrendezésre, melyeken a partnerek szakorvosai vesznek részt.

 

„Szív a szívhez” alprogram

 

A szív- és érrendszeri betegségek magas megbetegedési és halálozási arányát figyelembe véve a partnerek kiemelt figyelmet fordítanak a betegséghez kapcsolódó diagnosztikai és ellátási háttér fejlesztésére a járóbeteg ellátáson belül – ez jelenti a projekten belüli Szív a szívhez alprogramot.

 

Ennek keretében Makó és Lugos közös nemzetközi konferenciát szervez a témában, emellett egy nyílt nap, közösségi rendezvény keretében figyelemfelkeltő, illetve tájékoztató programot szerveznek mindkét térségben.

 

A program célja a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése, és hogy felhívja a figyelmet a gyógyítás, illetve kezelés fontosságára. A partnerek a szűrés hatékonyságát, illetve az átszűrtségi arányt is növelni kívánják egy kampány keretében. A helyi iskoláskorú gyerekek értékes utazást nyerhetnek, ha szüleik, nagyszüleik, illetve barátaik részt vesznek egy szűrővizsgálaton a kampány időszaka alatt, és megfelelő számú részvételi kupont tudnak összegyűjteni.

 

Az iskolai kampányok mellett a makói és lugosi partnerek internetes közösségi oldalakon alkalmazott marketing eszközökön keresztül is el kívánják érni a projekt célcsoportjait. A kampány hatékonyságát a szociális ellátó intézmények és munkáltatók bevonásával, valamint egy háromnyelvű rövidfilm elkészítésével is javítani kívánják..
SZUPERINFO.HU