V. Jósvafői Hucul Lovasnapok és II. Nemzetközi Patkolókovács Verseny

Akt.:
V. Jósvafői Hucul Lovasnapok és II. Nemzetközi Patkolókovács Verseny
Idén is megrendezésre került az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság és Magyar Patkolókovácsok Egyesülete által szervezett V. Jósvafői Hucul Lovasnapok és II. Nemzetközi Patkolókovács Verseny.


Az esemény fővédnöke, idén is Dr. Fazekas Sándor Vidékfejlesztési miniszter volt. A rendezvény különlegessége, hogy a hagyományosnak mondható versenyszámok, mint a huculösvény, díjugratás, fogathajtás, idén is kiegészült a patkolókovácsok versenyével, amelyet neves (Konrad Maier – Németország, Flemming Christensen – Dánia) bírói gárda pontozott.

A látogatók már az első napon láthatták milyen könnyen kezelhető ez a fajta, hiszen az egészen fiatal, 6 éves lovasok is bemutatkozhattak a több épített és természet adta kategóriát magába foglaló lovas ügyességi vetélkedőn. A magyar versenyzők mellett megmérettettek a lengyel és az osztrák huculok és lovasaik is. A lengyeleknek egy elsőséget sikerült kiérdemelniük, Smolkowicz Michal (National Stud Gladyszów) személyében a Huculösvény sport kategóriában. Míg a Gyűrűs- Gidrán SKL Egyesületnél 2 lovas jutott fel a dobogó tetejére. Kezdő lovas kategóriában Lengyel Orsolya, Huculösvény nyitott felnőtt kategóriában pedig Györe Alexandra.

A legtöbb első helyet az Aggteleki Nemzeti Park lovasainak sikerült megszereznie. Díjugratás kezdő és nyitott kategóriába egyaránt Vajda Kincső volt a legjobb, Huculösvény gyerek kategóriában Veress Zerind bizonyult a legjobbnak, Kezdő ló kategóriát Kovács Noémi, Huculösvény nyitott ifi kategóriát Tóth Amanda, míg Huculösvény Szenior kategóriát Mihalik Imre érdemelte ki. Különdíjak is kiosztásra került. Többek között a legfiatalabb fiú Kálosi Árpád (Gidrán-Gyűrűs SKLE) és lány Csorba Stefánia (ANPI) valamint Horváth Dorina (Gidrán-Gyűrűs SKLE) továbbá a legtávolabbról érkező lovas díját Kevin Gratzl (Gyűrűs-Gidrán SKLE) kapta.

Az idei versenyen 4 számban méretettek meg a Magyarországon kívül, Lengyelországból, Romániából, Szlovákiából és Ausztriából érkező patkolókovácsok, mely között volt két meglepetés patkó elkészítése is.

Már kora reggel neki láttak a profi kategória résztvevői, hogy a 2 előírt patkóra és a két meglepetés patkóra koncentráljanak. Utánuk következtek a tanulók, akiknek viszont csak a két, kiírásban szereplő patkót kellett elkészíteniük. A komoly megmérettetés után inkább a kreativitás vette át a főszerepet. Hiszen a tavaly is nagy sikert aratott „Bornyitogató csapoló” verseny idén is tartogatott meglepetéseket. Idén a Szekszárdi Németh János Pincészet borát rejtő ládát egy hatos és egy nyolcas imbuszfejű csavar zárta le, ezeket pedig teljesen ki kellett csavarni a fából, úgy, hogy a doboz sértetlen maradjon majd az édes nedűt is fel kellett bontaniuk, szintén az üveg megsértése nélkül. Ez a legjobban a román színekben induló Jére István és fia, Jére Hunor csapatnak sikerült a leghamarabb. Megelőzve, az ebben a számban induló bírói párost.

Ezt követte a kreatív kovácsolás, melynek célja, hogy 50 perc alatt hozott anyagból vagy egy-egy régi reszelőből valami egyedit alkossanak a résztvevők, melyek másnap a tombola során kerültek kisorsolásra. A végső alkotások között volt, egy díszes patkó, csiga, két kígyó, sörnyitós dugóhúzó, kereszt és egy szíves végű dísszel ellátott kulcs is. A közönség szavazatai alapján a két tanuló, Csepi Pál és Blénesi Árpád kígyója lett a legkreatívabb alkotás (a képen az 5. alkotás).

Az utolsó nap a ló patkolásé volt. Az Aggteleki Nemzeti Park hucul ménesének lovain első körben a profik mutatták be, hogyan is kell egy átlós lábpárat megpatkolni, majd a tanulók bizonyíthatták be, hogy ők is jó úton haladnak a minőségi körmölés és patkó kialakítás elsajátításában. A patkolókovácsok végül a Sasszem versenyszámmal búcsúztak a Jósvafőn megrendezett versenytől. A profi kategóriában idén is Pródán Norbert bizonyult a legjobbnak, míg a tanulók versenyét Szczesny Mateusz nyerte meg. Ez évi érdekesség még, hogy a tavalyi tanuló kategória győztese Győrfi Norbert, idén a profi kategóriában indulva a negyedik helyet szerezte meg, míg a mezőny és Hazánk egyetlen hölgy kovácsa, Kajos Viktória az utolsó előtti helyen végzett az igen tapasztalt versenyzőkből felálló mezőnyben.

Nemcsak néznivalóval szolgált ez az esemény, de a nemrégiben Aggteleki Nemzeti Park védjegyet nyert Koltay Házaspár lekvárjait is bárki megkóstolhatta és megvásárolhatta. Valamint a kicsik is kipróbálhatták a kovácsmesterséget igaz, csak mézes kalács formájában a Zöld-Sziget elnevezést kapott jurtában, ahol a Kúria Oktatóközpont munkatársai gondoskodtak a kreatív elfoglaltságokról.

Címkék: ,


.
SZUPERINFO.HU