10 filmdíszlet, amitől a te állad is leesik

10 filmdíszlet, amitől a te állad is leesik
El se hinnénk, de volt idő, amikor a filmgyártásban nem a CGI számított a legnépszerűbb effektnek. A produkciós cégeknek régen valamivel hagyományosabb trükkökhöz kellett nyúlniuk – így születtek meg a lélegzetelállítóbbnál is lélegzetelállítóbb díszletek.

A tervezőknek sokszor miniatűr munkákra szakosodott szobrászművészek segítségét is ki kellett kérniük, akik el tudták készíteni az előre megálmodott hiperrealisztikus környezeteket. Elvétve ugyan, de manapság is akadnak olyan produkciók, amik a költséghatékonyabb számítógépes megoldással szemben inkább maguknak építik meg a komplett hátteret. A BrightSide ezúttal pár elképesztő mozidíszletet gyűjtött össze.

1. Csillagok háborúja V: A Birodalom visszavág

star_wars_forras_lucasfilmFotó: LucasFilm

Az eredeti Csillagok háborúja-trilógiát a rajongók a sorozat legjobbjaként tartják számon. Ennek az egyik oka az, hogy a filmeket valódi, kézzel fogható díszletek között vették fel – nem pedig zöld háttér előtt. A produkció a londoni Elstree Studios-ban forgott, ahol több mint hatvan díszletet építettek meg.

2. Titanic

titanic_forras_paramount_picturesFotó: Paramount Pictures

A legendás Titanic a huszadik század legdrágább mozis vállalkozása volt: összesen 200 millió dollárt tapsoltak el rá. A költségek nagy részét természetesen a díszletépítés vitte el – a híres hajót például majdnem eredeti méretében alkották meg a forgatásra.

3. Mátrix – Újratöltve

matrix_forras_village_roadshow_picturesFotó: Village Roadshow Pictures

Ki ne emlékezne a második Mátrix-mozi autópályás jelenetére? Elég jó eséllyel pályázik a „Minden idők leginkább túltolt autós üldözése”-címre. Ahhoz, hogy zökkenőmentesen leforgassák, a stúdió felépíttetett egy majdnem 2 és fél kilométer hosszúságú kamu autópályaszakaszt a kaliforniai Alamedában. Amikor befejezték a munkát, azonnal lebontották.

4. A Gyűrűk Ura: A két torony

gyuruk_ura_forras_new_line_cinemaFotó: New Line Cinema

A Gyűrűk Ura-trilógiánál műfajon belül aligha lehet jobbat találni. A személyzetnek, akik a miniatűr modelleken dolgoztak, több mint 1000 napig tartott, mire mindent felépítettek. A Weta Workshop nevű cég összesen 72 óriási minimodellt rakott össze, köztük a komplett Helm-szurdokot 1:4-es arányban.

5. A hobbit: Váratlan utazás

hobbit_forras_new_line_cinemaFotó: New Line Cinema

A Gyűrűk Ura-előzményhez egy több mint 32 ezer négyzetméteres produkciós komplexumot húztak fel Új-Zélandon. A film összköltségvetése nagyjából 180 millió dollár volt.

6. 2001: Űrodüsszeia

2001_forras_metro_goldwyn_mayerFotó: MGM

Stanley Kubrick klasszikusa 1968-ban került a mozikba, jóval a digitális korszak térhódítása előtt. Ezt elég nehéz elhinni, ha az ember a filmet nézi – a 2001 vizuális trükkjei még mindig nagyon meggyőzőek. Ahhoz, hogy elérjék ezt a lenyűgöző látványt, Kubrick és csapata több különleges filmezési technikát is kifejlesztett, mint például az úgynevezett réskamerás fényképezést. A híres centrifuga-jelenetek kedvéért felépítettek egy masszív mozgó díszletet, a súlytalanság ábrázolásához pedig forgó kamerákat használtak. Az eredmény magáért beszél.

7. Szellemirtók

szellemirtok_forras_columbia_picturesForrás: Columbia Pictures

Az eredeti Szellemirtók az egyik legelső vígjáték volt, amelyben speciális effekteket használtak. John DeCuir díszlettervezőt a filmet megelőzően 11-szer jelölték Oscar-díjra, tehát sejthető, hogy ezt a munkát is nagyon komolyan vette. Számos habszivacs-makettet tervezett a filmhez, például épületeket, de egy életnagyságú Marshmallow Man-t is összehozott.

8. Cápa

capa_forras_universal_picturesFotó: Universal Pictures

Korának legfélelmetesebb mozija sok összetevőnek köszönheti sikerét. Ezek egyike az az óriási mechanikus cápa, amit a film kedvéért raktak össze. A cápát annyira megszerette a személyzet, hogy el is nevezték: a rendező Steven Spielberg ügyvédje után a Bruce nevet kapta. Bruce, a cápa ma is elképesztően népszerű, még saját Facebook-oldala is van.

9. Godzilla

godzilla_forras_centropolis_entertainmentFotó: Centropolis Entertainment

Az 1998-as Godzillában végig nagyszerűen kombinálják a digitális és a tradicionális trükköket. Nagyjából 20 különféle New York-i felhőkarcoló-makettet készítettek hozzá, néhány közülük 6 méternél is magasabb volt.

10. A függetlenség napja

fuggetlenseg_napja_forras_20th_century_foxFotó: 20th Century Fox

Az 1996-ban kiadott filmet a digitális forradalom kitörésének elején forgatták. Nagyjából 95 százalékát vették fel mozgásvezérelt kamerák és modellek használatával. Abban a jelenetben például, amiben megsemmisül a Fehér Ház, egy másfél méter magas, 4 és fél méter széles makett válik semmivé.

Forrás: BrightSide


Los Angeles - Ewan McGregor alakítja Jack Nicholson már felnőtt fiát a Ragyogás című legendás horrorfilm folytatásában - számolt be róla a The Hollywood Reporter. Stephen King 2013-ban publikálta Ragyogás című 1977-es regénye folytatását. Az Álom doktor című könyv filmes adaptációja most a Warner...

Los Angeles - Al Pacino is csatlakozott a Once Upon a Time in Hollywood című Quentin Tarantino-film sztárszereposztásához - számolt be róla a Variety.com. Pacino a Leonardo DiCaprio által alakított szereplő ügynökét, Marvin Shwarzot játssza a Sony stúdió filmjében. Al Pacinónak ez lesz az első kö...Vác.
SZUPERINFO.HU