2018.02.14 15:26; Frissítve: 2018.02.14 15:26


360 fokos videó: A hollóházi porcelángyártást két hétre kettévágta Trianon

360 fokos videó: A hollóházi porcelángyártást két hétre kettévágta Trianon
Hollóháza – A termelés körülbelül fele hazánkon túlra készül jelenleg.
hiba beküldése

A hollóházi ipar közel 250 éves, 1777-ben egy üveghutával indult meg, amit kőedény-, majd porcelángyár követett. Mára a hollóházi porcelán fogalommá vált, amit külföldön is értékelnek. A termelés körülbelül fele hazánkon túlra készül.

Összeforrottak

Miután meglátogattuk a múzeumot, átnéztünk 360-as kameránkkal a szomszédos gyárba is, hogy teljes képet kapjunk az iparról, ami összeforrott a településsel.

A gyárba egyébként szerveznek vezetett túrákat, ahol bárki megtekintheti, hogyan lesz az ásványok masszájából étkészlet – vagy sok egyéb szépség.

Idegenvezetőnk, Schmu­tzer Sándor, a Hollóházi Porcelán Múzeum munkatársa elmondta, hogy 1777-ben egy már létező üveghuta felújításával indult el a hollóházi ipartevékenység. Évtizedeken át üveget gyártottak, majd az 1800-as évek elején, a középkori aranybányák újrafeltárása közben kaolinra bukkantak a környéken. Ami a kőedénygyártás (és nem mellékesen a porceláné is) egyik alapanyaga, úgyhogy az üzem profilt váltott, ez az időszak pedig egészen a II. világháborúig tartott.

Még Trianon idején veszélybe került a település és a helyi ipar jövője. Hollóházát kettévágta a békeszerződés: a gyár maradt magyar területen, de a falu (és a szakképzett munkaerő) Csehszlovákia része lett.

Azonban a már évszázadok óta a területen meghatározó – és például az ipart bérbe adó, de tulajdonló – Károlyi családnak köszönhetően csupán két hétig tartott ez az állapot. A grófék elutaztak Franciaországba, hogy személyes kapcsolataik révén határkorrekciót érjenek el, és Hollóháza teljes egészében visszakerült Magyarországhoz.

Mesél a múzeum

A Károlyi család uralma 1945-ig tartott, és a porcelángyártás is a 2. világégés után indult be a területen, ami ma is ugyanúgy működik. Az elmúlt évtizedek alatt számos figyelemre méltó eredményt értek el, melyekről sokat mesél a szomszédban található múzeum.

Napjainkban mintegy 100 főt foglalkoztat a gyár, a forgalmasabb régi időkre a hatalmas gyártelep és épületei emlékeztetnek. Leginkább étkészleteket, ékszereket gyártanak, de tavaly egy fiatal iparművész Magyar Termék Nagydíjas portékát tervezett Hollóházának.

Külföldön is keresett

A termelés nagyjából fele külföldre megy. Arról, hogy vajon mitől ilyen különleges és keresett a hollóházi porcelán, Sándor elmondta, hogy benne lehet a sajátos forma- és motívumvilág, ami csak náluk található meg. Emellett a szintén rájuk egyedien jellemző kobalt kék és arany színek használata is közrejátszhat.

– Király Csaba, hirek360.hu –


Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tud változtatni a nézőponton. Ne felejtse megnézni, mi van a kamera „háta mögött”! Még több 360 fokos videóért iratkozzon fel a Hírek 360 YouTube-csatornájára és kövesse a Hírek 360 Facebook-­oldalát!


1986 és 1995 között a Forma-1-es Magyar Nagydíj dobogósait hollóházi porcelánból készül trófeával jutalmazták a Hungaroringen
Hollóháza - Volt egy korszak, amikor művésztelep működött a gyár környékén. Nézz körbe 360 fokban a Hollóházi Porcelán Múzeumban! A Hollóházi Porcelán Múzeum a helyi ipar 225 éves emlékét mutatja be. A kiállított termékeken keresztül évszázadok történelme elevenedik meg előttünk. Hogyan vetült tá...További hírek a Humor kategóriából
Videó: Bud Spencerrel és Terence Hill-lel még a Star Wars is ütősebb lenne!
A parádés előzetes a Bud Wars (Continuavano a chiamarli Jedi), azaz a Bud Wars (Akiket Jediknek hívtak) című [...] tovább »
Videó: Nagy pénztárca, nagy fail – Bénázások, amik egy vagyonba kerültek
Összedőlő ház, lezuhanó telefon, törött sportautók, hajók és motorok: a most következő emberek saját [...] tovább »
Videó: A pillanat, mikor a kamionsofőrnek elege lesz mindenből
A kamionosok élete nem könnyű, nem csoda, hogy néha egyszerűen eléri őket a gondolat: elég mindenből! Az [...] tovább »
Fotók: A téli olimpia 15 legpoénosabb jól elkapott grimasza
Kétség sem fér hozzá, hogy a téli olimpiai korcsolyázók közé a sportág legtehetségesebb és [...] tovább »
Videó: Kitömött mosómedvével hozta a frászt lányára egy kegyetlen apuka
USA - A net sztárja lett a visszavonult raleigh-i rendőr. tovább »
Videó: Cseppet sem átlátszó trükk a mozipénztárnál
USA - Két srác a klasszikus ballonkabátos csellel akart megspórolni egy mozijegynyi pénzt. tovább »
Még több kategóriábol »

Sporthírek
Phjongcshang 2018 – Német arany a férfi négyes bobosoknál, holtverseny a második helyen
Phjongcshang - Német aranyérem született a férfi négyes bobosoknál a phjongcshangi téli olimpia vasárnapi [...] tovább »
Phjongcshang 2018 – Curling: dobogósok, éremtáblázat
Budapest, Phjongcshang - A curling dobogósai és éremtáblázata a phjongcshangi téli olimpián. tovább »
Phjongcshang 2018 – Svéd siker női curlingben
Phjongcshang - Svéd aranyérem született női curlingben a phjongcshangi téli olimpián. tovább »
Tőrt kap ajándékba az ötvenéves vadász
Ófehértó - A 2017-es év utolsó apróvadas vadászatát december 30-án rendezte meg az ófehértói Völgyfű [...] tovább »
DVSE: kezdődhet az örömjáték
Debrecen - Az Eger ellen vág bele a küzdelmekbe a felsőházban a DVSE csapata. tovább »
Közösen lógnak a szeren
Timár - Nagyon sokat számít, hogy teljes az összhang kettejük között. tovább »
Még több kategóriábol »

BelépésElfelejtetted a jelszavad?
Új felhasználó regisztrálása