2018.02.14 15:26; Frissítve: 2018.02.14 15:26


360 fokos videó: A hollóházi porcelángyártást két hétre kettévágta Trianon

360 fokos videó: A hollóházi porcelángyártást két hétre kettévágta Trianon
Hollóháza – A termelés körülbelül fele hazánkon túlra készül jelenleg.
hiba beküldése

A hollóházi ipar közel 250 éves, 1777-ben egy üveghutával indult meg, amit kőedény-, majd porcelángyár követett. Mára a hollóházi porcelán fogalommá vált, amit külföldön is értékelnek. A termelés körülbelül fele hazánkon túlra készül.

Összeforrottak

Miután meglátogattuk a múzeumot, átnéztünk 360-as kameránkkal a szomszédos gyárba is, hogy teljes képet kapjunk az iparról, ami összeforrott a településsel.

A gyárba egyébként szerveznek vezetett túrákat, ahol bárki megtekintheti, hogyan lesz az ásványok masszájából étkészlet – vagy sok egyéb szépség.

Idegenvezetőnk, Schmu­tzer Sándor, a Hollóházi Porcelán Múzeum munkatársa elmondta, hogy 1777-ben egy már létező üveghuta felújításával indult el a hollóházi ipartevékenység. Évtizedeken át üveget gyártottak, majd az 1800-as évek elején, a középkori aranybányák újrafeltárása közben kaolinra bukkantak a környéken. Ami a kőedénygyártás (és nem mellékesen a porceláné is) egyik alapanyaga, úgyhogy az üzem profilt váltott, ez az időszak pedig egészen a II. világháborúig tartott.

Még Trianon idején veszélybe került a település és a helyi ipar jövője. Hollóházát kettévágta a békeszerződés: a gyár maradt magyar területen, de a falu (és a szakképzett munkaerő) Csehszlovákia része lett.

Azonban a már évszázadok óta a területen meghatározó – és például az ipart bérbe adó, de tulajdonló – Károlyi családnak köszönhetően csupán két hétig tartott ez az állapot. A grófék elutaztak Franciaországba, hogy személyes kapcsolataik révén határkorrekciót érjenek el, és Hollóháza teljes egészében visszakerült Magyarországhoz.

Mesél a múzeum

A Károlyi család uralma 1945-ig tartott, és a porcelángyártás is a 2. világégés után indult be a területen, ami ma is ugyanúgy működik. Az elmúlt évtizedek alatt számos figyelemre méltó eredményt értek el, melyekről sokat mesél a szomszédban található múzeum.

Napjainkban mintegy 100 főt foglalkoztat a gyár, a forgalmasabb régi időkre a hatalmas gyártelep és épületei emlékeztetnek. Leginkább étkészleteket, ékszereket gyártanak, de tavaly egy fiatal iparművész Magyar Termék Nagydíjas portékát tervezett Hollóházának.

Külföldön is keresett

A termelés nagyjából fele külföldre megy. Arról, hogy vajon mitől ilyen különleges és keresett a hollóházi porcelán, Sándor elmondta, hogy benne lehet a sajátos forma- és motívumvilág, ami csak náluk található meg. Emellett a szintén rájuk egyedien jellemző kobalt kék és arany színek használata is közrejátszhat.

– Király Csaba, hirek360.hu –


Nézz körbe 360 fokban!

A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tud változtatni a nézőponton. Ne felejtse megnézni, mi van a kamera „háta mögött”! Még több 360 fokos videóért iratkozzon fel a Hírek 360 YouTube-csatornájára és kövesse a Hírek 360 Facebook-­oldalát!


1986 és 1995 között a Forma-1-es Magyar Nagydíj dobogósait hollóházi porcelánból készül trófeával jutalmazták a Hungaroringen
Hollóháza - Volt egy korszak, amikor művésztelep működött a gyár környékén. Nézz körbe 360 fokban a Hollóházi Porcelán Múzeumban! A Hollóházi Porcelán Múzeum a helyi ipar 225 éves emlékét mutatja be. A kiállított termékeken keresztül évszázadok történelme elevenedik meg előttünk. Hogyan vetült tá...További hírek a Nagyvilág kategóriából
Videó: Felhőnek álcázta magát az UFO, de a HD kamera csúnyán lebuktatta
USA - Ez lett ám az emlékezetes kamerateszt: a felvételt készítő lány Floridában, a Vero Beach-en próbálgatta [...] tovább »
Japán legnagyobb korallzátonyának mindössze egy százaléka egészséges
Washington - Japán legnagyobb korallzátonyának mindössze egy százaléka egészséges - derült ki egy új [...] tovább »
Százhuszonnégy új fajt találtak a bolíviai Madidi Nemzeti Parkban
La Paz - Befejeződött a világ egyik emberi beavatkozástól legkevésbé érintett térsége, a bolíviai Madidi [...] tovább »
Brexit – Több mint tízezer brit vette fel a német állampolgárságot az utóbbi két évben
Berli - Tízezernél is több brit állampolgár vette fel a német állampolgárságot az utóbbi két évben - [...] tovább »
Az Európai Bizottság 166 milliárd eurós költségvetést tervez jövőre
Brüsszel - Az Európai Bizottság előterjesztette a 2019-re vonatkozó uniós költségvetési tervezetet, amelynek [...] tovább »
A medvepopuláció szabályozására kötelezte a román parlament a kormányt
Bukarest - Úgynevezett beavatkozási kvóta megállapítására kötelezte a román parlament a bukaresti [...] tovább »
Még több kategóriábol »

Sporthírek
Csúfosan zárta az idényt a DVSC-TVP
Debrecen - Szétesően, mélyen a tudása alatt játszott a DVSC-TVP, melynek nem is lehetett más a vége, csak egy [...] tovább »
Kisvárda Master Good SE – Gólzáporral kezdtek és zártak
Kisvárda - A szezonzáró mérkőzésen magabiztos győzelmet aratott a kisvárdai női kézilabda-csapat. tovább »
Videó: Megvolt az idei utolsó DVSC-suliroadshow
Debrecen - Kuti Krisztián, Barna Szabolcs és Dombi Tibor képviselte a klubot a Dózsa György Általános Iskolában. tovább »
Serie A – Maurizio Sarri vezetőedző távozott a Napolitól
Budapest/Nápoly - Maurizio Sarri vezetőedző szerdán távozott a Napoli labdarúgócsapatától. tovább »
Férfi röplabda Európa Liga – Újabb magyar vereség
Budapest - A magyar férfi röplabda-válogatott 3-1-re kikapott Albánia csapatától az Európa Liga ezüst [...] tovább »
Északi-sarkvidéki jégkorongmérkőzést szervez Fetyiszov
Moszkva - A globális felmelegedés veszélyeire figyelmeztetve jégkorongmérkőzést szervez jövőre az [...] tovább »
Még több kategóriábol »

BelépésElfelejtetted a jelszavad?
Új felhasználó regisztrálása