2017.04.20 19:52; Frissítve: 2017.04.21 17:49


Az égből leesett kőre emlékeztek Kabán

Ünnepélyes megemlékezést tartottak a kabai meteorit lezuhanásának 160 éves évfordulójára Ünnepélyes megemlékezést tartottak a kabai meteorit lezuhanásának 160 éves évfordulójára - © Fotó: Kovács Péter
Kaba – Nagyszabású ünnepséggel, városnappal emlékezett Kaba arra, hogy 160 évvel ezelőtt meteoritot talált a település határában Szilágyi Gábor gazda. A művelődési házban a meteoritokról szóló interaktív kiállítás nyílt, csütörtökön reggel 1857 méteres emlékfutás volt, délután emlékülést tartottak, majd emléktáblát avattak az égből hullott kő megtalálójának egykori háza helyén.
hiba beküldése

A település hírét a tudományos világba repítette az 1857. április 15-én megtalált meteorit, amelyről épületet és civil szervezetet is elneveztek; az égből jött kő történetét megismertetik már a kisdiákokkal, illetve annak mását 10 esztendővel ezelőtt megkapta Kaba – a városnapi köszöntőjében erről is beszélt Szegi Emma polgármester, aki két személyt is kiemelt azok közül, akik sokat tettek a meteorit méltó módon történő kezeléséért. Nagy Mihály, a Református Kollégium nyugalmazott igazgatója a meteorit tudományos értékű feldolgozásáért ténykedett, míg a kabai gyökerekkel is rendelkező Fekete Károly püspök az égből érkezett kő sorsát rendezi napjainkban. A polgármester egy kabai címerrel ékesített vázával ajándékozta meg Fekete Károlyt. Szegi Emma a meteorit örökség ápolásában kiemelte a művelődési ház nyugalmazott igazgatójának, Molnár Tamásnénak a szerepét is.

A közösség felelőssége

– Szilágyi Gábor este meglátta a Föld felé közelítő fénylő tárgyat, másnap érte ment, a követ bevitte az elöljáróságra, akik továbbadták a Debreceni Református Kollégiumnak. Ez mutatja, hogy az elődök is felelősen gondolkodtak, tettükkel üzentek a jövőnek, Kaba életét ma is meghatározza akkori cselekedetük – ezt már Bodó Sándor országgyűlési képviselő mondta, aki a 160 évvel ezelőtti történés mának szóló üzeneteként fogalmazta meg, hogy egy közösségnek észre kell venni a jeleket, a lehetőségeket és élni kell azokkal; mindez a közösségépítés fontos eszköze. Ezt a tudást pedig át kell adni a következő generációnak. – Kaba fejlődő település – folytatta az országgyűlési képviselő –, útfelújítások, a városközpont megújítása és energetikai fejlesztések előtt áll a település.

Jöhet a Bocskai jogar

Sohajda Mihály református lelkész elmondta, hogy ő, mint kabai, egész kicsi korától tudott a meteoritról, debreceni tanulmányai alatt pedig látta a kiállított követ, amelyről nem lehetett tudni, hogy az az eredeti vagy a másolat.

kaba-1

Fotó: Kovács Péter

– A kollégium páncélszekrényében őrizzük az egyetlen eredeti példányt, amelyet csak Nagy Mihály foghat meg, de azt is csak kesztyűben, mert a későbbi vizsgálatok eredményét befolyásolhatja az emberi kéz érintése – beszédében mintegy reflektált a lelkész mondatára Fekete Károly püspök. – A kollégium igazgató tanácsa elé sok kérés érkezik, hogy csupán néhány milligrammot adjanak a meteoritból. Arra azonban moratóriumunk van, hogy abból levágni nem lehet.

A püspök elmondta még, hogy 1877-ben került a kollégiumba a meteorit. Ez a nemzeti érték jó helyen van, vannak azonban szép számmal olyan értékeink, amelyeket nem tudtunk visszaszerezni. Példaként említette Bocskai Bécsben őrzött koronáját, amit a reformáció 500. évfordulójára szerettek volna csupán néhány hétre elkérni, hogy bemutathassák. A Bukarestben őrzött Bocskai jogart azonban várhatóan a közönség elé tudják tárni a múzeumok éjszakáján.

HBN–KZSTovábbi hírek a Magyarország kategóriából
Időjárás-jelentés – 2017. október 22.
Budapest - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti. tovább »
Kiadós esőzéssel kezdődik a hét
Budapest - A hétfői ünnepnapon országszerte kiadós esőzésre figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat. [...] tovább »
A hatos lottó nyerőszámai és nyereményei – 42. hét
Budapest - A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 42. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a [...] tovább »
10 étel, amely segít fiatalon tartani
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Nemcsak méregdrága arckrémekkel és szemkörnyékápolókkal vehetjük fel a [...] tovább »
8 hétköznapi dolog, amivel bármilyen foltot eltávolíthatunk
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Vörösborban ázik az asztalterítő? Zöld fűfolt éktelenkedik a gyerek [...] tovább »
Reformáció 500 – Varga: nemzeti létünk elválaszthatatlan a reformációtól
Budapest - Nemzeti létünk, az elmúlt évszázadok magyar történelme nem érthető a reformáció magyarországi [...] tovább »
Még több kategóriábol »

Sporthírek
„Az idény leggyengébb játékával szereztünk fontos három pontot.”
Miskolc - A labdarúgó megyei I. osztály 11. fordulójában vasárnap két meccset játszottak. tovább »
„Nehéz volt ez a győzelem, mint az iskolatáska”
Miskolc - A labdarúgó megyei II. osztály Keleti csoportjának 11. fordulójában öt mérkőzést rendeztek meg vasárnap. tovább »
Női kézilabda EHF Kupa – A Debrecen is továbbjutott
Debrecen - A DVSC-TVP hazai pályán hat góllal legyőzte a lengyel Metraco Zaglebie Lubin csapatát a női kézilabda [...] tovább »
Férfi röplabda NB I – A Debrecen csak 27 pontot szerzett
Budapest - Az előző idényben ezüstérmes Pénzügyőr SE hazai pályán magabiztos győzelmet aratott a DEAC csapata [...] tovább »
„Egyszer vezettünk a mérkőzésen, de a legjobb pillanatban”
Miskolc - A labdarúgó megyei II. osztály Közép csoportjának 11. fordulójában négy mérkőzést rendeztek meg [...] tovább »
“Sérülés nélkül húztuk le a mérkőzést”
Hajdú-Bihar – Íme, a megye II-es bajnokság déli csoportjában vasárnap játszott mérkőzés eredménye. tovább »
Még több kategóriábol »

BelépésElfelejtetted a jelszavad?
Új felhasználó regisztrálása