2017.04.20 19:52; Frissítve: 2017.04.21 17:49


Az égből leesett kőre emlékeztek Kabán

Ünnepélyes megemlékezést tartottak a kabai meteorit lezuhanásának 160 éves évfordulójára Ünnepélyes megemlékezést tartottak a kabai meteorit lezuhanásának 160 éves évfordulójára - © Fotó: Kovács Péter
Kaba – Nagyszabású ünnepséggel, városnappal emlékezett Kaba arra, hogy 160 évvel ezelőtt meteoritot talált a település határában Szilágyi Gábor gazda. A művelődési házban a meteoritokról szóló interaktív kiállítás nyílt, csütörtökön reggel 1857 méteres emlékfutás volt, délután emlékülést tartottak, majd emléktáblát avattak az égből hullott kő megtalálójának egykori háza helyén.
hiba beküldése

A település hírét a tudományos világba repítette az 1857. április 15-én megtalált meteorit, amelyről épületet és civil szervezetet is elneveztek; az égből jött kő történetét megismertetik már a kisdiákokkal, illetve annak mását 10 esztendővel ezelőtt megkapta Kaba – a városnapi köszöntőjében erről is beszélt Szegi Emma polgármester, aki két személyt is kiemelt azok közül, akik sokat tettek a meteorit méltó módon történő kezeléséért. Nagy Mihály, a Református Kollégium nyugalmazott igazgatója a meteorit tudományos értékű feldolgozásáért ténykedett, míg a kabai gyökerekkel is rendelkező Fekete Károly püspök az égből érkezett kő sorsát rendezi napjainkban. A polgármester egy kabai címerrel ékesített vázával ajándékozta meg Fekete Károlyt. Szegi Emma a meteorit örökség ápolásában kiemelte a művelődési ház nyugalmazott igazgatójának, Molnár Tamásnénak a szerepét is.

A közösség felelőssége

– Szilágyi Gábor este meglátta a Föld felé közelítő fénylő tárgyat, másnap érte ment, a követ bevitte az elöljáróságra, akik továbbadták a Debreceni Református Kollégiumnak. Ez mutatja, hogy az elődök is felelősen gondolkodtak, tettükkel üzentek a jövőnek, Kaba életét ma is meghatározza akkori cselekedetük – ezt már Bodó Sándor országgyűlési képviselő mondta, aki a 160 évvel ezelőtti történés mának szóló üzeneteként fogalmazta meg, hogy egy közösségnek észre kell venni a jeleket, a lehetőségeket és élni kell azokkal; mindez a közösségépítés fontos eszköze. Ezt a tudást pedig át kell adni a következő generációnak. – Kaba fejlődő település – folytatta az országgyűlési képviselő –, útfelújítások, a városközpont megújítása és energetikai fejlesztések előtt áll a település.

Jöhet a Bocskai jogar

Sohajda Mihály református lelkész elmondta, hogy ő, mint kabai, egész kicsi korától tudott a meteoritról, debreceni tanulmányai alatt pedig látta a kiállított követ, amelyről nem lehetett tudni, hogy az az eredeti vagy a másolat.

kaba-1

Fotó: Kovács Péter

– A kollégium páncélszekrényében őrizzük az egyetlen eredeti példányt, amelyet csak Nagy Mihály foghat meg, de azt is csak kesztyűben, mert a későbbi vizsgálatok eredményét befolyásolhatja az emberi kéz érintése – beszédében mintegy reflektált a lelkész mondatára Fekete Károly püspök. – A kollégium igazgató tanácsa elé sok kérés érkezik, hogy csupán néhány milligrammot adjanak a meteoritból. Arra azonban moratóriumunk van, hogy abból levágni nem lehet.

A püspök elmondta még, hogy 1877-ben került a kollégiumba a meteorit. Ez a nemzeti érték jó helyen van, vannak azonban szép számmal olyan értékeink, amelyeket nem tudtunk visszaszerezni. Példaként említette Bocskai Bécsben őrzött koronáját, amit a reformáció 500. évfordulójára szerettek volna csupán néhány hétre elkérni, hogy bemutathassák. A Bukarestben őrzött Bocskai jogart azonban várhatóan a közönség elé tudják tárni a múzeumok éjszakáján.

HBN–KZSTovábbi hírek a Magyarország kategóriából
Bérelt teherautóval szállította a dohányt, Tokajnál bukott le
Gesztely, Tokaj - Egy bérelt kisteherautóval próbált csaknem 200 kilogramm szárított dohánylevelet Szlovákiába [...] tovább »
Január elsejétől megszűnt a műszaki biztonsági felülvizsgálat a gázszolgáltatásnál
Budapest - A kormány 2018 január elsejétől megszüntette a földgázszolgáltatás területén a műszaki [...] tovább »
Jövő kedden temetik Tőkéczki Lászlót
Budapest - Jövő kedden temetik Tőkéczki László Széchenyi-díjas történészt - közölte a temetés szervezője, [...] tovább »
Varga Mihály: tavaly egy havi keresettel több maradt az embereknél
Budapest - A keresetek 59 hónapja, gyakorlatilag öt éve folyamatosan nőnek, a tavalyi emelkedésnek köszönhetően [...] tovább »
Illegális bevándorlás – Orbán: Magyarország nem fogad be egy bevándorlót sem
Budapest - A magyar kormány migrációs politikája változatlan: nem fogad bevándorlókat, senkit sem telepít le az [...] tovább »
Videó: Uzsorakamatot követelt, kommandósok fogták el Miskolcon
Miskolc - Elfogását követően őrizetbe vették a rendőrök azt a miskolci férfit, aki csaknem 10 éven át heti [...] tovább »
Még több kategóriábol »

Sporthírek
Továbbra is hibátlan a DVSC-TVP ificsapata
Debrecen - A serdülők és az ifik is magabiztosan nyertek a Szeged ellen, utóbbi együttes továbbra is [...] tovább »
NFL – Következnek a főcsoport-döntők
Budapest - A főcsoport-döntőkkel folytatódik a profi amerikaifutball-liga (NFL), azaz már az 52. Super Bowlba [...] tovább »
Férfi kézilabda Eb – Zsiga Gyula: Vranjes nem élt az általunk kínált lehetőségekkel
Budapest - A Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) minden lehetőséget megadott Ljubomir Vranjesnek, hogy több időt [...] tovább »
Hétvégi országos sportműsor
Budapest - A fontosabb hétvégi hazai sportesemények. tovább »
Hanga Ádámék otthon nem hibáztak
Budapest/Barcelona - Hanga Ádám csapata, a Barcelona 81-66-ra győzött a vendég német Brose Bamberg ellen a férfi [...] tovább »
Magyar Jégkorong Napja és Jégpályák Éjszakája szombaton
Budapest - Harmadik alkalommal rendezik meg szombaton a Magyar Jégkorong Napját a Városligeti Műjégpályán, és [...] tovább »
Még több kategóriábol »

BelépésElfelejtetted a jelszavad?
Új felhasználó regisztrálása