Ellopták az 1,8 milliárdot érő aranyvécét

Akt.:
Fotó: LEON NEAL/GETTY IMAGES
Fotó: LEON NEAL/GETTY IMAGES
Maurizio Cattelan alkotását, a 18 karátos aranyból készült vécékagylót alig két nappal azután lopták el, hogy kiállításra került az angliai Blenheim Palace-ban.


A műalkotást 4,8 millió fontra ( közel 25 679 604 lej) becsülik. Már első kiállításakor, a New York-i Guggenheim Múzeumban, 2016-ban hatalmas botrányt kavart. A teljesen arany, működőképes vécécsészét az olasz képzőművész Amerikának nevezte el.

Az Amerikát a művész egyéni kiállításának részeként állították ki Marlborough hercegének vidéki otthonában, mely Winston Churchill születési helyeként híresült el. A vécét a látogatók rendeltetésszerűen használhatták, egyedül a háromperces időkorlát szabályozta a megtekintést.
A kiállítást rendező Blenheim Művészeti Alapítvány alapítója, Edward Spencer-Churchill épp erre a használatra hivatkozott humorosan, amikor kijelentette, hogy nem tervezi őriztetni.

Ez azonban nem tartotta vissza a tolvajokat, akik Cattelan alkotását kitépték a falból. Az elkövetők szombat hajnalban a nyomok szerint két járművel távoztak a helyszínről, a lopást hét perccel később be is jelentették a kastélyból.
Az üggyel kapcsolatban eddig egy 66 éves férfit tartóztattak le, az Amerika azonban nem került elő. A rendőrség tovább nyomoz, az arany vécét azonban lehet, hogy az elkövetők már beolvasztották.

(Forrás: kulter.hu)Vác.
SZUPERINFO.HU