2018.03.2 13:55; Frissítve: 2018.03.2 13:55


KSH: százmilliárd euró fölött az export és 8 milliárd fölött a kereskedelmi többlet 2017-ben

KSH: százmilliárd euró fölött az export és 8 milliárd fölött a kereskedelmi többlet 2017-ben © Illusztráció - alter24.hu
Budapest – Az áruforgalmi export értéke tavaly elérte a 100,581 milliárd eurót, és 8,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, míg az import 11,1 százalékos emelkedéssel 92,499 milliárd euró volt. A 8,082 milliárd euró külkereskedelmi többlet 1,643 milliárd euróval kevesebb lett az előző évinél – jelentette pénteken második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
hiba beküldése

A múlt év utolsó hónapjában a kivitel 2,5 és a behozatal 2,3 százalékos éves növekedésének eredményeként a külkereskedelmi többlet 513 millió euró volt, 23 millió euróval több, mint egy évvel azelőtt.

A második becslés adatai alig térnek el a február 9-én kiadott elsőétől, amikor a 2,5 százalékos decemberi exportemelkedéssel megegyező ütemű importnövekedést és a felülvizsgált adatnál 11 millió euróval kisebb 502 millió euró havi aktívumot jelentett a KSH.

Az elmúlt évben 4,8 százalékkal nőtt a gépek, szállítóeszközök és 11,1 százalékkal a feldolgozott termékek kivitele és az élelmiszerexport is 10,5 százalékkal szárnyalta túl az egy évvel korábbit. A gépexporton belül a közúti járművek kivitele euróban 2,9 százalékkal, a villamosgépek és készülékeké 6,8 százalékkal, míg a speciális szakipari gépeké 15,7 százalékkal nőtt, ám a jelentős súlyú energiafejlesztő gépek, berendezések kivitele 2,5 százalékkal elmaradt az előző évitől.

A feldogozott termékek körében a gyógyszerexport 8,2 százalékkal, a műanyagok és a szerves vegyi anyagok kivitele 10,2, illetve 31,4 százalékkal nőtt. Az élelmiszerexportban 26,3 százalékkal nőtt a gabonaexport és 21,8 százalékkal a tejtermék- és tojásexport. Az élőállatok és a húskészítmények exportja visszaesett, az import viszont 35,0, illetve 24,5 százalékkal nőtt.

A feldolgozott termékek behozatala is 11,0 százalékkal nőtt és a élelmiszerimport is az exporttal megegyező 10,5 százalékos emelkedést mutatott. A gépek szállítóeszközök importja 7,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az energiahordozók importja euróban 35,6 százalékkal volt nagyobb, mint 2016-ban, de változatlan áron számolva 8,6 százalékos volt a növekedés.

– MTI –További hírek a Borsod-Abaúj-Zemplén kategóriából
Letícia, a nap lánya
Alsózsolca, Miskolc - Letícia alsózsolcai diáklány. Szabadidejében sokat sokat sportol és fotózkodik. Szereti a [...] tovább »
Nem voltak kibicek, megmentették a bíbicet Hejőbába és Szakáld között
Hejőbába, Szakáld - A Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság munkatársai mentették meg a bajba jutott kismadarat. tovább »
Karambolozó autók miatt állt a villamosközlekedés Miskolcon
Miskolc - Pont a villamos sínen maradtak a kereszteződésben ütköző autók. tovább »
Szijjártó: vonzó befektetési célponttá kell fejleszteni a vidéket
Budapest - Magyarország a biztonságnak és a kedvező beruházási feltételeknek köszönhetően nemzetközi [...] tovább »
Turisztikai ügynökség: idén újabb rekordok dőlhetnek meg a turisztikai ágazatban
Tokaj - A turizmus teljesítménye 2010 óta évről évre rekordokat dönt Magyarországon, 2017. pedig minden idők [...] tovább »
„Papó, megvannak-e még a régi fényképeid? Esetleg a negatívok?”
Miskolc - Bálint egyfajta emléket szeretett volna állítani nagyapjának azzal, hogy feltöltötte fotóit a Facebookra. tovább »
Még több kategóriábol »

Sporthírek
Esélyt sem adott a hollandoknak a magyar vízilabda-válogatott
Debrecen - Reménytelen harcot vívtak a „tulipános fiúk”: 13–1-es sikert arattak a magyarok. tovább »
360 fokos videó: Neymar Jr’s Five – A miskolci brazilok bajnoksága
Miskolc - A Neymar nevével fémjelzett focibajnokság tulajdonképpen egy hivatalos keretek között zajló, amatőr [...] tovább »
Újra a Kövesd ellen meccsel a Loki
Debrecen - A magyar nemzeti csapat Kazahsztán és Skócia ellen játszik felkészülési mérkőzést, így a héten [...] tovább »
Videó: Úgy kapták ki az árokból a Polskit, mintha egy darab fa lett volna
Lengyelország - A jó csapatmunka hegyeket képes megmozgatni, de néha előfordul, hogy csak egy kisautót kell. tovább »
Magyar Kupa: megvan a DVSC visszavágójának időpontja
Debrecen - Keddi napon fogadjuk a Budapest Honvéd együttesét. tovább »
A MEAFC nem tudta végig tartani a listavezetőt
Miskolc - Az oroszlányi csapat koncentráltabb teljesítményt nyújtva megérdemelten győzött a MEAFC ellen. tovább »
Még több kategóriábol »

BelépésElfelejtetted a jelszavad?
Új felhasználó regisztrálása