2018.02.14 09:58; Frissítve: 2018.02.14 09:59


Megszúrta a bátyját Ózdon, hat év börtönt kapott

Megszúrta a bátyját Ózdon, hat év börtönt kapott Megszúrta a bátyját Ózdon, hat év börtönt kapott - © Fotó: TB
Miskolc, Ózd – Állítása szerint isteni sugallatra cselekedett, a bíróság szerint tudta mit tesz a személyiségzavarban szenvedő fiatal férfi.
hiba beküldése


A Miskolci Törvényszék különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt hat év börtönbüntetésre ítélte azt a fiatal ózdi férfit, aki még 2015 nyarán verte és szúrta meg bátyját.

Az ítélet szerint a vádlott és a sértett testvérek, az édesanyjukkal éltek egy lakásban Ózdon. 2015. augusztus 17-én előbb délelőtt, majd este is konfliktus támadt a fiúk között. A fiatalabb fivér előbb az előszobában, majd az egyik szobában fojtogatta, ököllel ütötte, majd rúgta testvérét, aki a földre került. Ezután a vádlott a konyhába ment, ott egy 21 centiméter pengehosszúságú kést vett magához, azzal pedig a jobb lapocka alatt többször hátba szúrta a földön fekvő sértettet.

A közbeavatkozni nem tudó édesanyja ekkor elvette tőle a kést, majd leküldte fiát a trafikba cigarettához való hüvelyért. Amíg fia visszatért, értesítette a mentőket és a rendőrséget.

A bántalmazás következtében a sértett a mellüregbe hatoló szúrt sérülést, számos zúzódást és többszörös arccsonttörést szenvedett el, melyek közül az utóbbi a sértettnél az átlagost meghaladó mértékű szenvedést okozott. A mellkasi és koponyasérülések, valamint azok szövődményei sértett életét veszélyeztették.

Személyiségzavarban szenvedtek

A bizonyítás során szakértők bevonásával arra keresték a magyarázatot, K. Attila beszámítható volt-e tette elkövetésekor. A testvérek még pontosan nem azonosított személyiségzavarban szenvedtek, kezelés alatt álltak, s éppen új, reményeik szerint hatásos terápia megkezdését várták. Az ókori görög és a viking mitológiát kedvelő elkövető védekezésében előadta, isteni parancsra cselekedett, testvérét ugyanis „őshalálnak” tekintette, akinek megölésével elmúlnak a bajok. A pszichiátriai és pszichológiai szakvélemény szerint azonban nem hallucinált, tudta, mit követ el, s betegsége csak közepes mértékben akadályozza. Ezt bizonyítja ugyanis az eszközváltás is. A multiplex személyisége nem nyert bizonyítást. Az ügyészség kérte a vádban szereplő tényállás megállapítását, s számos enyhítő körülmény figyelembe vételét javasolta. Az ügyvéd szerint az elkövető korlátozottan beszámítható, s nem dolgozta még föl nem sokkal korábban elhunyt nagyszülei halálát. Úgy vélte, a börtön rossz hatással lenne védence állapotára, nem volna biztosított gyógykezelése.

ozd_targyalas2

Az utolsó szó jogán az elkövető megbánta tettét, s elmondta, nem szeretne még egyszer hasonlót elkövetni. Szeretne felépülni, új életet kezdeni, ő maga a kényszergyógykezelését javasolta.

A törvényszék a vádlottat végül a fenti cselekmény miatt hat év börtönre és közügyektől eltiltásra ítélte. Feltételes szabadságra a büntetés kétharmadának kitöltése után bocsátható. Enyhítő körülményként a vádlott javára értékelte, hogy a cselekmény kísérleti szakban maradt, annak elkövetését beismerte és megbánó magatartást tanúsított. Súlyosító körülmény volt, hogy a vádlott a bűncselekményt kitartó módon, hozzátartozója sérelmére követte el. A bíró szerint a családnak és a fiatalembernek is föl kell készülnie a szabadulására.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész, a vádlott és védője három napon belül dönt a fellebbezés tárgyában. A bíróság a vádlott előzetes letartóztatását fenntartotta.

– Tóth Balázs –További hírek a Nagyvilág kategóriából
Videó: Felhőnek álcázta magát az UFO, de a HD kamera csúnyán lebuktatta
USA - Ez lett ám az emlékezetes kamerateszt: a felvételt készítő lány Floridában, a Vero Beach-en próbálgatta [...] tovább »
Japán legnagyobb korallzátonyának mindössze egy százaléka egészséges
Washington - Japán legnagyobb korallzátonyának mindössze egy százaléka egészséges - derült ki egy új [...] tovább »
Százhuszonnégy új fajt találtak a bolíviai Madidi Nemzeti Parkban
La Paz - Befejeződött a világ egyik emberi beavatkozástól legkevésbé érintett térsége, a bolíviai Madidi [...] tovább »
Brexit – Több mint tízezer brit vette fel a német állampolgárságot az utóbbi két évben
Berli - Tízezernél is több brit állampolgár vette fel a német állampolgárságot az utóbbi két évben - [...] tovább »
Az Európai Bizottság 166 milliárd eurós költségvetést tervez jövőre
Brüsszel - Az Európai Bizottság előterjesztette a 2019-re vonatkozó uniós költségvetési tervezetet, amelynek [...] tovább »
A medvepopuláció szabályozására kötelezte a román parlament a kormányt
Bukarest - Úgynevezett beavatkozási kvóta megállapítására kötelezte a román parlament a bukaresti [...] tovább »
Még több kategóriábol »

Sporthírek
Csúfosan zárta az idényt a DVSC-TVP
Debrecen - Szétesően, mélyen a tudása alatt játszott a DVSC-TVP, melynek nem is lehetett más a vége, csak egy [...] tovább »
Kisvárda Master Good SE – Gólzáporral kezdtek és zártak
Kisvárda - A szezonzáró mérkőzésen magabiztos győzelmet aratott a kisvárdai női kézilabda-csapat. tovább »
Videó: Megvolt az idei utolsó DVSC-suliroadshow
Debrecen - Kuti Krisztián, Barna Szabolcs és Dombi Tibor képviselte a klubot a Dózsa György Általános Iskolában. tovább »
Serie A – Maurizio Sarri vezetőedző távozott a Napolitól
Budapest/Nápoly - Maurizio Sarri vezetőedző szerdán távozott a Napoli labdarúgócsapatától. tovább »
Férfi röplabda Európa Liga – Újabb magyar vereség
Budapest - A magyar férfi röplabda-válogatott 3-1-re kikapott Albánia csapatától az Európa Liga ezüst [...] tovább »
Északi-sarkvidéki jégkorongmérkőzést szervez Fetyiszov
Moszkva - A globális felmelegedés veszélyeire figyelmeztetve jégkorongmérkőzést szervez jövőre az [...] tovább »
Még több kategóriábol »

BelépésElfelejtetted a jelszavad?
Új felhasználó regisztrálása