2018.02.14 09:58; Frissítve: 2018.02.14 09:59


Megszúrta a bátyját Ózdon, hat év börtönt kapott

Megszúrta a bátyját Ózdon, hat év börtönt kapott Megszúrta a bátyját Ózdon, hat év börtönt kapott - © Fotó: TB
Miskolc, Ózd – Állítása szerint isteni sugallatra cselekedett, a bíróság szerint tudta mit tesz a személyiségzavarban szenvedő fiatal férfi.
hiba beküldése


A Miskolci Törvényszék különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt hat év börtönbüntetésre ítélte azt a fiatal ózdi férfit, aki még 2015 nyarán verte és szúrta meg bátyját.

Az ítélet szerint a vádlott és a sértett testvérek, az édesanyjukkal éltek egy lakásban Ózdon. 2015. augusztus 17-én előbb délelőtt, majd este is konfliktus támadt a fiúk között. A fiatalabb fivér előbb az előszobában, majd az egyik szobában fojtogatta, ököllel ütötte, majd rúgta testvérét, aki a földre került. Ezután a vádlott a konyhába ment, ott egy 21 centiméter pengehosszúságú kést vett magához, azzal pedig a jobb lapocka alatt többször hátba szúrta a földön fekvő sértettet.

A közbeavatkozni nem tudó édesanyja ekkor elvette tőle a kést, majd leküldte fiát a trafikba cigarettához való hüvelyért. Amíg fia visszatért, értesítette a mentőket és a rendőrséget.

A bántalmazás következtében a sértett a mellüregbe hatoló szúrt sérülést, számos zúzódást és többszörös arccsonttörést szenvedett el, melyek közül az utóbbi a sértettnél az átlagost meghaladó mértékű szenvedést okozott. A mellkasi és koponyasérülések, valamint azok szövődményei sértett életét veszélyeztették.

Személyiségzavarban szenvedtek

A bizonyítás során szakértők bevonásával arra keresték a magyarázatot, K. Attila beszámítható volt-e tette elkövetésekor. A testvérek még pontosan nem azonosított személyiségzavarban szenvedtek, kezelés alatt álltak, s éppen új, reményeik szerint hatásos terápia megkezdését várták. Az ókori görög és a viking mitológiát kedvelő elkövető védekezésében előadta, isteni parancsra cselekedett, testvérét ugyanis „őshalálnak” tekintette, akinek megölésével elmúlnak a bajok. A pszichiátriai és pszichológiai szakvélemény szerint azonban nem hallucinált, tudta, mit követ el, s betegsége csak közepes mértékben akadályozza. Ezt bizonyítja ugyanis az eszközváltás is. A multiplex személyisége nem nyert bizonyítást. Az ügyészség kérte a vádban szereplő tényállás megállapítását, s számos enyhítő körülmény figyelembe vételét javasolta. Az ügyvéd szerint az elkövető korlátozottan beszámítható, s nem dolgozta még föl nem sokkal korábban elhunyt nagyszülei halálát. Úgy vélte, a börtön rossz hatással lenne védence állapotára, nem volna biztosított gyógykezelése.

ozd_targyalas2

Az utolsó szó jogán az elkövető megbánta tettét, s elmondta, nem szeretne még egyszer hasonlót elkövetni. Szeretne felépülni, új életet kezdeni, ő maga a kényszergyógykezelését javasolta.

A törvényszék a vádlottat végül a fenti cselekmény miatt hat év börtönre és közügyektől eltiltásra ítélte. Feltételes szabadságra a büntetés kétharmadának kitöltése után bocsátható. Enyhítő körülményként a vádlott javára értékelte, hogy a cselekmény kísérleti szakban maradt, annak elkövetését beismerte és megbánó magatartást tanúsított. Súlyosító körülmény volt, hogy a vádlott a bűncselekményt kitartó módon, hozzátartozója sérelmére követte el. A bíró szerint a családnak és a fiatalembernek is föl kell készülnie a szabadulására.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész, a vádlott és védője három napon belül dönt a fellebbezés tárgyában. A bíróság a vádlott előzetes letartóztatását fenntartotta.

– Tóth Balázs –További hírek a Humor kategóriából
Videó: Bud Spencerrel és Terence Hill-lel még a Star Wars is ütősebb lenne!
A parádés előzetes a Bud Wars (Continuavano a chiamarli Jedi), azaz a Bud Wars (Akiket Jediknek hívtak) című [...] tovább »
Videó: Nagy pénztárca, nagy fail – Bénázások, amik egy vagyonba kerültek
Összedőlő ház, lezuhanó telefon, törött sportautók, hajók és motorok: a most következő emberek saját [...] tovább »
Videó: A pillanat, mikor a kamionsofőrnek elege lesz mindenből
A kamionosok élete nem könnyű, nem csoda, hogy néha egyszerűen eléri őket a gondolat: elég mindenből! Az [...] tovább »
Fotók: A téli olimpia 15 legpoénosabb jól elkapott grimasza
Kétség sem fér hozzá, hogy a téli olimpiai korcsolyázók közé a sportág legtehetségesebb és [...] tovább »
Videó: Kitömött mosómedvével hozta a frászt lányára egy kegyetlen apuka
USA - A net sztárja lett a visszavonult raleigh-i rendőr. tovább »
Videó: Cseppet sem átlátszó trükk a mozipénztárnál
USA - Két srác a klasszikus ballonkabátos csellel akart megspórolni egy mozijegynyi pénzt. tovább »
Még több kategóriábol »

Sporthírek
Phjongcshang 2018 – Német arany a férfi négyes bobosoknál, holtverseny a második helyen
Phjongcshang - Német aranyérem született a férfi négyes bobosoknál a phjongcshangi téli olimpia vasárnapi [...] tovább »
Phjongcshang 2018 – Curling: dobogósok, éremtáblázat
Budapest, Phjongcshang - A curling dobogósai és éremtáblázata a phjongcshangi téli olimpián. tovább »
Phjongcshang 2018 – Svéd siker női curlingben
Phjongcshang - Svéd aranyérem született női curlingben a phjongcshangi téli olimpián. tovább »
Tőrt kap ajándékba az ötvenéves vadász
Ófehértó - A 2017-es év utolsó apróvadas vadászatát december 30-án rendezte meg az ófehértói Völgyfű [...] tovább »
DVSE: kezdődhet az örömjáték
Debrecen - Az Eger ellen vág bele a küzdelmekbe a felsőházban a DVSE csapata. tovább »
Közösen lógnak a szeren
Timár - Nagyon sokat számít, hogy teljes az összhang kettejük között. tovább »
Még több kategóriábol »

BelépésElfelejtetted a jelszavad?
Új felhasználó regisztrálása