2017.04.21 14:44; Frissítve: 2017.04.21 14:44


Pianínó

Pianínó
Hanem hát, a tanárok, kérdezzük is a múltidézés e pillanatában, az őszinte aggodalom hangján: velük mi lesz? Bujdos Attila írása.
hiba beküldése

Számítanánk még némi magyarázatra, egyelőre hiába, hogy akkor hogyan is vagyunk ezekkel a pianínókkal, mi történt éppen most, ami hirtelen aktuálissá tette a beszerzést.

A híreket így-úgy uraló tömegnyomás iránya egészen másfelé mutat: éppen arányos választási rendszert követelnek az utcákon, továbbá az orosz befolyás visszaszorítását, a civilek megbecsülését a megbélyegzésük helyett, a kormányétól eltérő vélemények figyelembevételét. Ezzel szemben a kormányzati plakátok üzenete is teljesen egyértelmű, Brüsszel megállításában számítanak az ország népére, amelynek figyelmét – jó előre szólva – nem győzik felhívni a minden eddiginél durvábbnak ígérkező választási kampányra. Az ország népét mindenekelőtt foglalkoztató eseményekből tehát nem levezethető a miniszter 2017 húsvétjára időzített bejelentése: a kormányzati ciklus végére minden iskolában lehet pianínó. Olvassuk az MTI hírében, hogy a tárcavezető a tavaly elhunyt Kocsis Zoltán egyik utolsó interjújára hivatkozik: az általunk is szeretett művész azt „tette szóvá, miért is nincs minden magyarországi iskolában zongora vagy legalább egy pianínó”.

Akkurátus olvasóként keresve a tiszta forrást bukkanunk rá a 24.hu Kocsis Zoltán egykori interjúit szemléző összeállítására, melyben az áll, hogy ő már 2011-ben(!) beszélt ilyesmiről: a zeneiskolák megsegítésének fontossága mellett érvelt, hogy mindenütt legyen legalább öt használható pianínó. Ha jól értjük, éppenséggel azért, hogy Kodály Zoltán országában ne halljon el a zeneoktatás, mert hát a zenénk olyan valamink, ami érdemessé tesz a világ figyelmére. Nem tudhatjuk, ezt az interjút olvasta-e a miniszter, és ezek a mondatok érlelődtek-e a Kodály-évig programmá, Kocsis Zoltán vágyát szétterítve az egész oktatási ágazatban: a „zeneiskolák” helyett legyen „minden iskolában”, öt helyett pedig legyen egy pianínó. Mondanánk, hat évet túl nagy idő puszta töprengésre szánni, pianínófronton valószínű állhatnánk azóta már sokkal jobban is, de nem mondunk ilyet, hanem csak továbbra sem értjük az időzítést. Amivel, természetesen, nem azt akarjuk jelezni, hogy felesleges lenne pianínókat osztogatni, ellenkezőleg. Magunk egykori zeneiskolai növendékként, ha nem is lettünk ismert szólisták a muzsikusvilág nagyobb dicsőségére, de gyakran láttunk zongorát, pontosan ismerjük a hasznossága mellett szóló összes érvet, és a semmihez sem fogható élmény nagyszerűségét, lélekemelő erejét, amikor szolfézsórán tanárunk leüt néhány akkordot, hogy segítségül hívja az éppen esedékes feladatunk megértéséhez.

Hanem hát, a tanárok, kérdezzük is a múltidézés e pillanatában, az őszinte aggodalom hangján: velük mi lesz? Jut-e minden pianínó mellé olyan nagyszerű személyiség, mint Csehi Ferenc és Friedl András tanár urak, akik a mi egykori zeneiskolánkban nekünk jutottak. És sajnos, állapítjuk meg szomorúan, tudni véljük a választ önnön kérdésünkre: a tanerő olyan valami, ami még a pianínónál is sokkal fontosabb lenne a folyamatos átalakításban egyre versenyképtelenebbnek mutatkozó egész magyar oktatás számára. Nem is azt vetjük fel tehát, hogy van-e okunk a büszkeségre, ha rendszerszinten egyszer momentán nem találunk ilyen okot. Lehangoltan olvassuk továbbá a hírt, hogy lassan elfogynak a tanárok, és már legálissá tennék azt is, hogy pedagógusvégzettség nélkül is lehessen tanítani. Próbáljuk elképzelni, manapság nem igazán lelkesen, milyen lesz néhány év múlva ez a mai iskolás korosztály, hol és miben képes majd helytállni a világban, mit visz magával az életbe az iskolából. Ahogyan most áll, azt talán legalább mindegyikük elmondhatja majd, hogy látott pianínót. Hogy aztán ez mire elég, ki tudja.

– Bujdos Attila –További hírek a Miskolc hírei kategóriából
„Én is gratulálok mindenkinek aki segített abban, hogy…”
Miskolc - A labdarúgó megyei I. osztály 29. fordulóját szombaton játszottak le. tovább »
DVTK: Kötelező vagy sem, de optimizmus az FTC elleni bajnoki előtt
Miskolc - Az idei évadban hazai pályán még veretlen FTC vendégeként szeretne győzni a DVTK. tovább »
Milliókkal többet érhetnek a szigetelt házak
Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Ütemesen növekszik a szigetelt házak aránya, de van még hová fejlődni. tovább »
MEAFC: tartalékosan is győzelem
Miskolc - A férfi kosárlabda NB I/B Piros csoportjában a Nagykőrösi Sólymok KE együttesét fogadta a Miskolci [...] tovább »
Decemberig eltiltották a szalonnai focistát – Labdarúgó fegyelmi határozatok
Miskolc - A Magyar Labdarúgó Szövetség Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóságának fegyelmi bizottsága a [...] tovább »
A régi hagyományokra is építve, de teljesen új utakon az Észak Expo
Miskolc - Egymásra találhatnak a cégek, vállalkozások és az érdeklődők, egy helyen. tovább »
Még több kategóriábol »

Sporthírek
„Én is gratulálok mindenkinek aki segített abban, hogy…”
Miskolc - A labdarúgó megyei I. osztály 29. fordulóját szombaton játszottak le. tovább »
” A második félidőre összeestünk, mint az aludttej”
Hajdú-Bihar - Mutatjuk a megyei másodosztály déli csoportjában játszott meccsek eredményeit, és megszólalnak az [...] tovább »
Genfi tenisztorna – Fucsovics Márton: gyerekkorom óta erről álmodtam
Budapest/Genf - Büszkén és meghatottan nyilatkozott az MTI-nek Fucsovics Márton, miután szombaton megszerezte [...] tovább »
Kajak-kenu vk – Arany párosban, biztató előfutamok négyesben
Budapest - Magyar győztest avattak szombaton a férfi kajakozók 200 méteres páros versenyében a duisburgi világkupán. tovább »
Férfi kosárlabda NB I – Elődöntőben a Körmend
Körmend - A Körmend legyőzte a vendég Kecskemét csapatát a férfi kosárlabda NB I-ben szombaton, ezzel 3-2-es [...] tovább »
Férfi röplabda Európa Liga – Harmadszor is kikaptak a magyarok
Budapest/Minszk - A magyar férfi röplabda-válogatott simán, 3-0-ra kikapott Fehéroroszország vendégeként az [...] tovább »
Még több kategóriábol »

BelépésElfelejtetted a jelszavad?
Új felhasználó regisztrálása