2017.04.21 15:22; Frissítve: 2017.04.21 15:22


Növényvédelem: ugrásra kész

Vajon szüretelhetünk-e az idén is barackot? Vajon szüretelhetünk-e az idén is barackot? - © Illusztráció: Magánarchívum
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – A márciusi nyár és az áprilisi tél után a gazdák májusi tavaszt várnak.
hiba beküldése

A kultúrnövényeket az éjszakai lehűlések kiváltképp kínozzák. A hosszú, aszályos periódusban a kalászosok fejlődése leállt, a kijuttatott fejtrágyák hatóanyagait a növények nem tudták felvenni, pótlásukról gondoskodni kell. Az elvetett napraforgó, kukorica területeken a csírázás, kelés vontatott az alacsony talajhőmérséklet miatt. A megye észak-keleti térségében, a gyümölcsösökben – kiváltképp a kajszi- és őszibarackban, de az alma, körte, szilva, meggy, dió esetében is – jelentős a fagykár, fajtától, termőhelytől függően. A virágzás vontatott, sok a fagysérült virágkezdemény, melyek a fejlődés további időszakában le is hullanak.

Az almafa-varasodás aszko­spórái megyeszerte erőteljesen szóródnak, a nedves levélfelület is adott egy erős varasodás járvány kialakulásához. A megelőző védekezések elvégzése elengedhetetlen a csapadékos időt követően. Ebben a fejlődési szakaszban kisebb fertőzés is okozhat károkat, hiszen a terméskezdemény még nagyon érzékeny.

Almában kettős védelem kell

– Az almafa lisztharmattünetei járványszerűen megjelentek a megye ültetvényeiben – hívja fel a figyelmet Bujdos László, a növényvédelmi hatóság felügyelője. – A lisztharmatos hajtásvégekből kifejlődő, erősen fertőzött levelekről a betegség az újakra terjed át. Ezek, a még csak az enyhén kagylósodó, torzuló, friss levelek utalnak arra, hogy a másodlagos fertőzés már bekövetkezett.

eso-utan-start-1

– A permetlevek összeállításakor mindenképp figyeljünk arra, hogy olyan készítményt alkalmazzunk, amelynek varasodás- és lisztharmatölő hatása is van. A hűvös idő miatt hidegben is felszívódó készítményeket használjunk – javasolja a növényvédelmi szakember. – Ajánlott a felszívódóakhoz kontakt hatású gombaölőszert is keverni, vagy a mélyhatású dodinkészítményt önmagában kijuttatni a fertőzés blokkolására.

Várjunk a jelzésre!

– A tűzelhalás-fertőzés kialakulásának nem kedvezett a virágzás időszakában uralkodó hűvös időjárás, de jelentkezhet egész nyáron is. A Növény- és Talajvédelmi Osztály fertőzési veszély esetén felhívást tesz közzé. Akkor majd megelőző védekezésre a szükséghelyzeti felhasználási engedéllyel rendelkező készítmények juttathatók ki, amelyekhez a növényvédelmi felügyelők adnak felhasználási engedélyt. A tünetek észlelésekor ajánlott a fertőzött hajtások, ágak levágása, elégetése. A metszőollót, fűrészt folyamatosan fertőtleníteni kell.

– A rovar kártevők közül a levéltetvek felszaporodása erőteljes, a májusi cserebogarak rajzása folyamatos, helyenként már kárt is okoznak. Az almamoly rajzása elkezdődött, a sodrómolyok hernyói viszont már sok ültetvényben rágják, szövik a hajtáskezdeményeket – tette hozzá Bujdos László.

KMTovábbi hírek a Magyarország kategóriából
Október 23. – Orbán: ha elvész a szabadság, ha elvész a nemzeti függetlenség, mi magunk is elveszünk
Budapest - Ha elvész a szabadság, ha elvész a nemzeti függetlenség, mi magunk is elveszünk - hangoztatta Orbán [...] tovább »
Időjárás-jelentés – 2017. október 23.
Budapest/Debrecen/Miskolc/Nyíregyháza - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti. tovább »
Meg tudja mondani, hogyan szabadul ki a rab?
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Mennyire képes odafigyelni a részletekre? Ha igazán alapos, nem lehet gond [...] tovább »
Fotók: Színes emlékező programsor Tiszafüreden
Tiszafüred - Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter volt a szónoka az október 23-ai megemlékezésnek [...] tovább »
Október 23. – Megkezdődött a központi ünnepség a Terror Háza Múzeumnál
Budapest - Megkezdődött az október 23-i központi ünnepség a budapesti Terror Háza Múzeumnál hétfő délután [...] tovább »
Még több kategóriábol »

Sporthírek
Ikszelt az ÓKC, nyert az MKC
Mezőkövesd, Ózd - A Mezőkövesdi KC Balassagyarmaton, az ÓAM-Ózdi KC pedig Algyőn lépett pályára a férfi NB [...] tovább »
Nagyvarsányi úszók sikere
Nagyvarsány - Sikeresen kezdtek a nagyvarsányi úszópalánták a Szabolcs-Tour versenysorozat első állomásán. tovább »
Mexikói Nagydíj – Idei negyedik különböző pilótapárosát veti be a Toro Rosso
Mexikóváros - Ötödik egymást követő versenyén a negyedik különböző pilótapárossal áll rajthoz a [...] tovább »
DVTK vs. Bp. Honvéd – A második büntető már bement
Miskolc, Debrecen - Ismét nyert a DVTK, ezúttal a bajnokot győzték le, és a szakmai igazgatójuk megkönnyebbült a [...] tovább »
Minden számban magyar győzelem született Lakiteleken a szektorlabda Eb-n
Budapest/Lakitelek - Minden számban magyar siker született Lakiteleken a szektorlabda, vagy közismertebb nevén [...] tovább »
DVSC: a háromszázados hátvéd sajnálja az elhullajtott pontokat
Debrecen - Különleges hangulatú találkozóra került sor szombaton délután a Nagyerdei Stadionban, ugyanis a [...] tovább »
Még több kategóriábol »

BelépésElfelejtetted a jelszavad?
Új felhasználó regisztrálása