Vadászpuska és toll

Vadászpuska és toll
Palkovics György a napokban a keszthelyi Fejér György Városi Könyvtár vendége volt. Egykor, georgikonos egyetemistaként szellemi táplálékért jött, ma ezt hozta másoknak. Szakmai útja a vadászat felé vitte, ahol nemcsak az erdei világ tárult ki előtte.

Túl a hatvanadik évén kezdte érezni, hogy a toll nála többet jelent, mint kalapdísz. Íráshoz fogott, s két esztendő elteltével ma immár 3 kötetes vadász-íróként ismerik sokan. 
„Drága jó öreganyám mindig azt mondta: fiam, ha a Zisten főviszi a dógodat, akkor se felejtsd el, soha, hunnan gyütté…”  Ez az idézet már a második, „A zisten fölvitte a dolgomat” című novelláskötetében olvasható. Mert valóban megtörtént vele, hogy nem csak „irodalmilag tollasodott meg”. Ezt a könyv alcíme is sejteti: „Kakpusztától a kormányvadászatig”. 
Palkovics György szülőhelye a somogyi Kakpuszta. Első kötete címének a település nevét adta. Az azóta elnéptelenedett falu „mesél”. Miért és kinek? A  kérdést a szerző önmagának tette fel még mielőtt tollat ragadott volna, majd leírta a választ is, amit fiataloktól kapott: „Hogy kiket érdekelnek ezek az emlékek, történetek nem tudom. De azt tudom, hogy az ifjak között is mindig vannak, akik érdeklődnek, és tudják, hogy a múltba nyúlnak vissza gyökereik. És tudják azt is, hogy gyökerek nélkül csak gyökértelen életet élhetünk.” 
-A 2011-ben megírt olvasmány a magyar paraszti lét családostól, barátostól, tele derűvel, optimizmussal, megörökítve a megélt világot a belső-somogyi sajátos nyelvezetet – mondta el a kötetről a rendezvény házigazdájaként Pappné Beke Judit, a könyvtár igazgatója. A rá következő évben megjelent könyvet is mint önéletíráson keresztüli vadászirodalom és kordokumentum ajánlotta, mely a múlt rendszer számos meghatározó alakját jeleníti meg, enged betekintést a kormány-vadászterületek titkaiba.
Az ugyancsak tavaly kiadott „Milliárdosok között” című kötet főszereplői pedig a napjainkban jelen lévő gazdagok, Palkovics György életének rendszerváltás utáni szereplői, szépirodalmi értékű, anekdotázásokkal, humorral átszőtt novellákban.H. Á..
SZUPERINFO.HU