Választás 2018 – NVB-elnök: a törvény nem teszi lehetővé az aláírások ellenőrzését

  08 Már 2018

Budapest – A választási eljárásról szóló törvény nem teszi lehetővé a választási irodák számára, hogy ellenőrizzék, valóban a választópolgárok aláírása szerepel-e az ajánlóíveken – közölte Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában.
Az elnök hangsúlyozta: a választási irodák által használt választói névjegyzékben nem szerepel a választópolgár aláírása.
Mint mondta, a törvény pontosan meghatározza azokat az adatokat, amelyeket az ajánlások ellenőrzésekor a választási irodáknak össze kell vetniük a nyilvántartásban szereplővel; ilyen a választópolgár neve, anyja neve, lakcíme, személyi azonosítója.
Hozzátette: amikor az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságok döntenek egy jelölt nyilvántartásba vételéről, akkor megvizsgálhatják, van-e “gyanús körülmény” az ajánlásoknál. Hozzátette: most relatíve sok olyan esetről hallani, amikor az ajánlások ellenőrzése után a választási bizottságok feljelentést tesznek tiltott adatkezelés miatt és nem veszik nyilvántartásba a jelöltet.
Mint mondta, szerdán az NVB is döntött ilyen ügyben: néhány jelöltnél feltűnő volt, hogy azonos sorrendben szerepeltek az adatok, és azonosak voltak az elírások is. Ráadásul – tette hozzá – az ajánlások között szerepelt olyan ajánlás is, amelyet bizonyíthatóan nem adott le a választópolgár. Mindezek alapján az NVB az ajánlásokat érvénytelenítette és a jelölt nyilvántartásba vételét törölte.
Patyi András felhívta a figyelmet arra: az ajánlást nem lehet “bármikor” felülvizsgálni, ahhoz konkrét, a gyanút alátámasztó, konkrét bizonyítékokra van szükség.
Az egyéni jelölteket hétfő 16 óráig lehetett bejelenteni a választási bizottságokhoz, a jelöltek nyilvántartásba vételéről péntek éjfélig kell a bizottságoknak dönteni.
– MTI –