Vannak segítő kezek a kollégiumi tűz után

Szalay László Pál
Szalay László Pál - © Fotó: BT
Budapest, Telkibánya – Telkibányán a református közösség is úgy érezte, segíteniük kell. A leégett kollégium diákjai tavasszal a településen vendégeskedhetnek majd egy-egy hétvégén.

Az egész ország megdöbbenve nézte a televízió hírműsoraiban, hogyan semmisül meg a fővárosi Károli Gáspár Református Egyetem Ráday utcai kollégiuma. Az épületben január 23-án csaptak fel a lángok. Húsz gépjárművel több mint hatvan tűzoltó vonult ki a tűzhöz. Az épületet közel 80 embernek kellett elhagynia. A tűzesetnek egy halálos áldozata is van. A megyénkbeli szülők és református közösségek is aggódva követték az eseményeket percről percre.

Személyes szálak

– Sok személyes szál kapcsol a Ráday Kollégiumhoz – jelezte lapunknak Szalay László Pál, Telkibánya református lelkésze. – Mély megdöbbenéssel láttam az üzenőfalon megjelenő hírt azon az estén. Azonnal a telefonomért nyúltam, hogy az egyik volt tanítványomról megtudjam, jól van-e. Istennek hála, a tűz fellobbanása idejére már hazaért. Ha külföldre utaztam, ha konferenciára jöttem a fővárosba, ha egyházi, családi program volt, amikor csak tehettem, itt szálltam meg.

Külön persely

Az egész ország megmozdult, hogy segítséget nyújtson. A kisebb közösségek is kivették ebből a részüket.

– Mindenki a maga képessége szerint segít. A mi gyülekezetünkben, Telkibányán például a tűzeset után hirdettem a templomban, hogy mindenki önállóan is tehet adományt. A közelmúltban tartott presbiteri gyűlésen abban állapodtunk meg a gyülekezet vezetőivel, hogy kihelyezünk egy külön perselyt, amibe a veszteségek enyhítésére gyűjtünk. Továbbá tavasszal márciusban és áprilisban is egy–egy hétvégére vendégül látjuk a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Ka­rának csoportjait, hogy itt, ezen a védett, csendes, nyugalmas helyen tudják maguk mögött hagyni a borzalom minden visszatérő rémképét.

ÉM-HE


A kollégium folyosója a tűz után
Budapest - Megyénkbeli diákok is laktak a Ráday utcai kollégiumban. Egyikük volt az, aki először észlelte a tüzet. A telkibányai Czikó Györgyi épp nem tartózkodott a kollégiumban, amikor felcsaptak a lángok. Ő a Károli Gáspár Református Egyetem negyedéves teológushallgatója és az egyetemi hallgat...

Terdik Tamás, Budapest rendőrfőkapitánya (b) és Palotás Zsolt Gábor, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakmai helyettese a Károli Gáspár Református Egyetem Ráday utcai kollégiumában keletkezett tűzesetről tartott sajtótájékoztatón a rendőrség Teve utcai székházában 2019. február 1-jén. A rendőrség szerint szándékos gyújtogatás miatt égett ki a kollégium, amelynek során egy ember életét vesztette.
Budapest - Szándékos gyújtogatás miatt égett ki a Károli Gáspár Református Egyetem fővárosi, a IX. kerületben található Ráday utcai kollégiuma, amelynek során egy ember életét vesztette - közölte Budapest rendőrfőkapitánya pénteken budapesti sajtótájékoztatón. Terdik Tamás elmondta, hogy a katasz....
SZUPERINFO.HU