Ne már: elképesztő, hogy találtak rá ezekre a vagyonokat érő kincsekre

Ne már: elképesztő, hogy találtak rá ezekre a vagyonokat érő kincsekre
© Fotók: Pixabay, Sotheby's, sussexi rendőrség
Legtöbbünknek az utcán talált kétszázas is óriási lelet, a mostani listán szereplő emberek viszont nagyon jókor voltak nagyon jó helyen, és elképesztően mesés tárgyakra bukkantak. A Cracked összeállítása.

6. 15 millió dollárt érő Jackson Pollock-mű lapult egy arizonai garázsban

Amikor egy scottsdale-i férfi el akarta adni a házát, hogy nyugdíjasotthonba költözzön, megkért egy értékbecslőt, hogy mondja meg, mennyit ér legértékesebb vagyontárgya: egy aláírt Los Angeles Lakers-poszter, ami a garázsban várt sorsára. A becsüs ránézett a plakátra, és meg is állapított egy 300 dollár körüli árat, de a helyiségben felkeltette még egy dolog az érdeklődését: egy festmény, ami úgy nézett ki, mintha Jackson Pollock festette volna.

És bár a kép stílusa megegyezett a művészével, elég valószerűtlennek tűnt, hogy egy eredeti Pollock-festmény észrevétlenül jusson el az USA délnyugati részébe. Az értékbecslő, Josh Levine 18 hónapot és dollártízezreket áldozott arra, hogy megfejtse a mű múltját.

Fotó: news.artnet.com

Kinyomozta, hogy a tulajdonosnak volt egy Jenifer Gordon Cosgriff nevű féltestvére, aki korábban a New York-i felső tízezerhez tartozott. További kutatás után kapcsolatba hozta Gordon Cosgriffet egy bizonyos műbemutatóval, ahol esetlegesen megszerezhette a festményt. Amikor a nő meghalt, az arizonai férfi összegyűjtötte az ingóságait, és évtizedekig raktározta azokat saját garázsában. Levine ezután kriminalisztikai szakértőkhöz fordult, hogy elemezzék a képet. Ők később rájöttek, hogy a mű valószínűleg egyike Pollock 1945 és 1949 között eltűnt azon képeinek, melyek egy különleges eljárással, víz és kötőanyag felhasználásával készültek. Telitalálat.

Levine még mindig árverésre szeretné bocsátani a festményt, értékét pedig 10 és 15 millió dollár közé teszi, ami igen szép kompenzáció azért a szégyenérzetért cserébe, hogy egy sokszámjegyű értéktárgy pihent hosszú évekig háborítatlanul az ember garázsában.

5. Egy reptéri takarító egy halom aranyrudat talált az egyik szemetesben

A dél-koreai Incshonban található nemzetközi repülőtér egyik takarítója hét darab aranyrúdra bukkant egy igencsak nehéz kukában (ez valószínűleg azon ritka esetek egyike volt, amikor jót jelentett, hogy egy szemetes szokatlanul nehéz).

Illusztráció: Pixabay

A kamerafelvételek visszanézésekor kiderült, hogy azokat két ember tette oda, és valószínűleg a vámtól szerették volna megóvni a 325 ezer dollárt érő aranyat. A rudak a dolgozó törvényes tulajdonát képezik majd, ha a valódi tulajdonos nem formál rájuk igényt, illetve ha a talált zsákmány nem bűncselekményből származik. Repülés előtt úgyis egy csomóan dobálnak ki ezt-azt a kukába: palackokat, rágógumit, aranyrudakat, csokipapírt… szóval egészen biztosan nem történt itt semmi törvénybe ütköző.

4. Egy rakás ritka, újszerű régi sportautó parkolt egy lerobbant észak-karolinai garázsban

Egy Észak-Karolinában található garázs 26 évig zárva volt, viszont amikor kinyitották, igazi kincset találtak benne: alig használt autócsodák hevertek benne összesen négymillió dollár értékben. A darabok között találtak egy extrém ritka 1967-es Ferrari 275 GTB-t mindössze 21 ezernyi futott kilométerrel, egy 1966-os Shelby Cobra 427-et 30 ezer kilométerrel, egy propánmeghajtású 1978-as Morgan Plus 8-ast szűk 5 ezer kilométerrel, valamint egy ’80-as évek közepéről származó BMW 325ix-et.

Elég hihetetlen sztori, így jogosan merülhet fel a kérdés: mégis hogy lehet, hogy egy több millió dollárnyi autógyűjtemény érintetlenül hever egyetlen garázsban?

Látszólag úgy, hogy a tulajdonos szerelője meghalt egy motorbalesetben, ő pedig nem vett fel helyette másikat. Az autók ott parkoltak a végtelenségig, mígnem a város egyszer csak ki akarta üríteni a garázst, és felszólították a tulajt, hogy vigye onnan a dolgait, akinek így egyből beugrott, hogy mi van pontosan az épületben.

3. Egy cipősdobozban talált kínai váza 19 millió dollárért kelt el

Egy francia nő vonatra szállt egy újságpapírba csomagolt cipősdobozzal, majd metróra pattant, elsétált a Sotheby’s aukciósházig, és megkérte az egyik értékbecslőt, hogy nézze meg a tárgyat, ami egy dobozban hevert a padlásán. A papírdobozban egy elképesztően díszes kínai váza hevert, amelynek eredetét a Sotheby’s ázsiai művészetekkel foglalkozó szakértője egészen a 18. századra, a Csing-dinasztia idejére vezette vissza.

Fotó: Sotheby’s

Az aranydíszítéssel ellátott vázát szarvas-, madár és más állatábrázolások gazdagították, és megtalálták rajta annak a Csien-lung császárnak a jelét is, aki 1736-1796-ig uralkodott Kínában. Végül egy névtelen licitáló vette meg a darabot elképesztő, 19 millió dollárnyi összegért, ami a becsült érték több mint hússzorosát jelentette.

Ez a váza volt a legnagyobb értékű egyedülálló darab, amit a Sotheby’s Franciaországban értékesített.

2. A 400 éves holland műremek, ami egy iowai raktárból került elő

2016 februárjában a nevezetes iowai Hoyt Sherman Place színház igazgatója átkutatta az épület raktárát, mivel épp polgárháború korabeli zászlókat keresett a közelgő Presidents’ Day ünnep alkalmából. Ehelyett viszont valami egészen mást talált.

Egy második emeleti erkély alatt lévő raktárszobában Warren egy különös festményre bukkant. A New York-i Metropolitan Művészeti Múzeum aukciós címkéje volt rajta, melyen azt tüntették fel, hogy a kép Fedorico Baroccio műve. Mint kiderült, a nevet elírták, az amúgy Federico Barocci barokk festőre vonatkozott, de a kutatók végül a kép tényleges eredetére is rájöttek, ami még ennél is sokkal izgalmasabb. Valójában a kiemelkedő holland művész, Otto van Veen festette (ő volt Peter Paul Rubens mentora is), akinek műveit többek között a Louvre-ban és a londoni National Portrait Gallery falain is kiállították.

A festmény címe „Apolló és Vénusz”, és valamikor 1595 és 1600 között készítették. Egy Bartholomew Collins nevű magángyűjtő adta kölcsön a Metropolitannek, majd később, mikor Des Moines-ba költözött, magával vitte a festményt, és a helyi nőklubra hagyta. Az nem tiszta, hogy került a Hoyt Sherman Place épületébe.

Fotó: Hoyt Sherman Place

A több millió dollárra taksált képet restaurálták, és a színház épületében állították ki.

1. Dollármilliókat érő világháborús készpénz hevert egy kempingbolt padlója alatt

Építőmunkások dolgoztak egy egyesült királyságbeli kempingbolt alatt, amikor vattacsomó-szerű, sáros, rothadó pénzkötegekre bukkantak, melyek a 20. század korai szakaszából származtak. Az inflációt is figyelembe véve a bankók több mint kétmillió dollárt értek. A pénzt végül a sussexi rendőrség vette át megőrzésre.

Fotó: sussexi rendőrség

És hogy hogy került oda? 1936-tól 1973-ig a hely egy Bradleys Gown nevű szabósághoz tartozott, amelynek eredete egészen az 1860-as évekig nyúlik vissza. A hatóságok végül felvették a kapcsolatot Howard Bradleyvel, az utolsó olyan élő örökössel, aki valamilyen módon kapcsolatba hozható a családi vállalkozással. Bradleynek semmilyen épkézláb magyarázata nem volt a bankjegyek eredetére, de azt megemlítette, hogy édesapja és nagybátyja is még a második világháború legelején csatlakozott a sereghez, a családnak pedig voltak zsidó rokoni szálai, így a világpolitikai helyzetet ismerve úgy dönthettek, tesznek némi pénzügyi óvintézkedést arra az esetre, ha bármi történne Londonban, ami miatt menekülniük kéne.

Forrás: Cracked


Larry Ellison
A betegesen gazdag emberek többsége ügyesen bánik a pénzzel, de vannak, akik a leglehetetlenebb dolgokra is képesek elverni kisebb-nagyobb vagyonokat. Ilyen sztorikból szedett össze nemrég párat a Cracked, ezek közül emelünk most ki hármat. A Dodgers tulajdonosa felbérelt egy szovjet varázslót, h...

A hirtelen meggazdagodás néha olyan elképesztő véletleneken múlik, hogy sokszor csak az állunk keresgéljük, miután elolvastunk egy-egy hihetetlen sztorit. A Cracked nemrég öt ilyet gyűjtött össze. 5. A pulóver, ami valójában a sporttörténelem része. A régi ruhákkal kereskedő Sean és Nikki McEv...Vecsés.
SZUPERINFO.HU