Rekordszavazatot kapott a választáson az RMDSZ

Akt.:
Rekordszavazatot kapott a választáson az RMDSZ
Május 27-én, hétfő délben az RMDSZ Sas-palotabeli székházában értékelte a május 26-i európai parlamenti választás addig ismert eredményeit Cseke Attila megyei elnök és Szabó Ödön ügyvezető elnök. Köszönetet mondtak mindenkinek, akik közreműködtek az elért sikerben.

Cseke Attila szenátor, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke szerint egy atipikus kampány volt. Köszönetet mondott mindenkinek, akik az urnákhoz járultak, és kiváltképpen azoknak, akik az RMDSZ-re szavaztak a megyében, illetve egész Romániában. Arra hívta fel a figyelmet: az adatok 97 százalékos feldolgozottsága alapján kimutatható, hogy az RMDSZ országos szinten rekordot döntött, hiszen az elmúlt tizenöt évben soha nem kapott ennyi szavazatot, mint most. A 472 ezer szavazat 5,45 százalékot jelent, és ez 37 ezerrel több, mint a legutóbbi, vagyis 2016-os országos parlamenti választáson összehozott 435.963 voks. Bihar megyében hétfő délben, a sajtótájékoztató idején 50.046 szavazat volt garantált (19,34%), amivel a második legerősebb politikai erő az RMDSZ. A legutóbbi, 2014-es EP-választáson egyébként 35.189 szavazatot kapott Bihar megyében az RMDSZ, a növekmény tehát több mint 15 ezer feletti. Azokon a településeken pedig, ahol jelentős magyar közösség él, „kiválótól felfelé eredményt” produkált a szervezet. Íme néhány példa: Székelyhíd- 3503 (86%), Érmihályfalva- 3016 (82,81%), Bors- 1659 (73,02%), Bihardiószeg- 1329 (60,14%), Érsemjén- 1304 (83,11%), Bihar- 1196 (68,66%), Szalacs- 1187 (92,73%), Szalárd- 1089 (66,16%), Alsólugas- 1053 (56,22%). Nagyvárad: 13.835- 14,67%.

A honatya szerint míg más tömörülések a belpolitikai harcaikkal voltak elfoglalva, addig az RMDSZ volt az egyetlen, mely valóban európai tárgyú, témájú üzeneteket fogalmazott meg. Ennek meg is lett a hatása, hiszen átlépte az ötszázalékos küszöböt, és az erdélyi magyarság hallatni fogja ezután is a hangját Brüsszelben, illetve Strasbourgban. Bele fog tudni szólni olyan fontos kérdésekbe, mint a következő európai uniós költségvetés, fel tud majd lépni annak érdekében, hogy ne csökkenjenek a kohéziós alapok, a projektek finanszírozása, vagy módosuljon a magyar gazdák szempontjából negatív irányba a Közös Agrárpolitika. És nem mellesleg, tovább küzdhet legfelsőbb szinten azért, hogy uniós törvény által legyen szabályozva az őshonos kisebbségek jogainak védelme, akiknek a száma Európában eléri a 60 milliót.

Bebizonyosodott

Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke úgy vélekedett: az egészen magas szavazókedv bebizonyította, hogy „sok az elemző és kevés a szakértő”, hiszen senki se jelezte előre, hogy 49,02 százalékos lesz a részvétel. Ugyanakkor szerencsére nem vált be az a jóslat, hogy minél többen mennek el szavazni, ez annál kedvezőtlenebb a magyarság szemszögéből. Ismét lesz képviselete a romániai magyaroknak az Európai Parlamentben, mely kisebbség arányát tekintve az egyik legnagyobb Európában, többen vagyunk például, mint egész Montenegró lakossága.

A politikus megítélésében több tény is bizonyítást nyert. Az egyik az, hogy szükség, igény van rá, hogy a magyaroknak legyen saját politikai alakulata, önálló üzenetekkel, ugyanis az utóbbi időben több román párt is megpróbálta az RMDSZ létjogosultságát megkérdőjelezni. A másik a választókkal való személyes találkozások, az ajtóról ajtóra jellegű kampány fontossága. Azt is kiemelte: ők pozitív kampányt folytattak, nem reagáltak a provokációkra, támadásokra. Meghallgatták az építő kritikákat is, és ígéri, hogy az illetőkkel folytatni fogja a párbeszédet. Azt is hangsúlyozta, hogy a magyarok közül, akik elmentek szavazni, 93 százalék az RMDSZ-re szavazott. Köszönetet mondott a szavazókörzeti biztosoknak, valamennyi munkatársának, az RMDSZ-es helyi képviselőknek és az önkénteseknek.

Első negyed

Újságírói kérdésre válaszolva Cseke Attila kifejtette: Európa változik, és sok még az ismeretlen, a nagyobb, hagyományos pártcsaládok veszítettek a támogatottságukból. Egy azonban biztos: az RMDSZ egy olyan Európát akar, mely tiszteli a nemzeti értékeket, hagyományokat, kultúrákat, és az RMDSZ ellenzi, hogy a felsoroltak egy univerzális, jellegtelen masszává legyenek gyúrva.

Szabó Ödön úgy fogalmazott: a most zajlott EP-választás csak az első negyede volt egy politikai meccsnek Romániában. Hátravan még három negyed, és az erőviszonyok még változhatnak, ezért „senkik se ülhetnek a babérjaikon”, se a vesztesek, se a győztesek.

Ciucur Losonczi AntoniusVecsés.
SZUPERINFO.HU