Hivatalos: ők a legfontosabb élőlények Földünkön

Akt.:
Hivatalos: ők a legfontosabb élőlények Földünkön
Az Eartwatch Institute nevű természetvédelmi szervezet hivatalosan is bolygónk legfontosabb élőlényének nyilvánította a méheket a Londonban rendezett Királyi Földrajzi Társaság legutóbbi szakmai ülésén, írja a The Science Times.

A szervezet teljes egyetértésben hozta meg döntését, ugyanis a megelőző kutatások azt bizonyítják, hogy a bolygó mezőgazdaságának hetven százaléka kizárólag a méhektől függ: beporzó tevékenységük nélkül a növények képtelenek lennének szaporodni, így a fauna gyakorlatilag lassú halálra lenne ítélve. Albert Einstein korábbi számításai szerint ez mindössze négy évbe telne. A természet ajándékainak gyakran nevezett élőlények a föld 87 piacvezető élelmiszerének fennmaradásáért felelősek. Ilyen például a babkávé, a különböző mandulafélék, az alma és a paradicsom, hogy csak néhányat említsünk.

Ugyanakkor hozzá kell tennünk, hogy az elismerés ellenére a méhek helyzete korántsem fényes. Felkerültek a veszélyeztetett fajok listájára, mert számuk drasztikusan csökken. Pusztulásuk egyik fő oka a gyomirtószerek használata.

Mi több, a legújabb kutatások szerint a méhek az egyetlen élőlények földünkön, amelyek semmiféle kórokozót nem terjesztenek tevékenységük során.

Tóth ÁdámVeszprém.
SZUPERINFO.HU