Világ. Vége?

Akt.:
Világ. Vége?

 

Jó ideje terjed a hír, hogy a maja naptár szerint 2012. december 21-én vége lesz a világnak. Ennél pontosabb információt senki sem tud. Nézzük, mi állhat a háttérben, és hány ehhez hasonló jóslat volt már.

 

Sokan aggodalommal várják e hét pénteket. A betegségek, világjárványok (rák, aids, stb.), a terrorizmus felerősödése és az évek óta tartó gazdasági világválság jó ok arra, hogy egyesek higgyenek a teljes pusztulás teóriájában, azonban rengeteg világvége jóslat volt már a történelemben, de – mint ahogy még mindig élünk – egyik sem valósult meg. Nézzük a legérdekesebbeket:
1820. október 14-ét jövendölte meg John Turner próféta, a Southcott szekta vezetője Angliában. A szektának a specialitása a világ végének megjóslása volt. Turner sikertelen jóslata öngólnak bizonyult, a gyülekezete ellene fordult és leváltották.

 

1843-ra William Miller, a Millerita Egyház alapítója – a Biblia gondos áttanulmányozása után – jósolt világvégét, amit „éjszakai sikoltásnak” nevezett el. Egy 1833-as látványos meteorzápor után követői vakon hittek Millernek, és várták az elkerülhetetlent, ami azonban igencsak késni látszott. 1844. október 22. volt a végső időpont, amikor a hívek feladták a várakozást.

 

Charles Taze Russell, Jehova Tanúinak egyike szerint 1874-ben Jézus eljő és végez az emberiséggel. Ez sem jött be vala…

 

1881.

Ismeretlen okos emberek a gizai Nagy Piramis méricskélésével és a számmisztika segítségével 1881-ra tették a világvégét. Nem jött be. Újramérték és helyesbítettek, a világnak 1936-ban lesz vége. Ez sem jött be. Újabb méricskélés után 1953 lett a biztos időpont. Ebben az évben, ha a világnak nem is, Sztálin halálával egy korszaknak mindenképpen vége lett.

 

 

1910. május 18.
A Halley-üstökös 1910. május 18-i megjelenésétől rettegett az emberiség. Úgy gondolták, hogy az égitest csóvájából veszélyes anyagok kerülnek majd a Föld légterébe, ezzel véget vetve a földi életnek. A hitelességét alátámasztja, hogy ez volt az első alkalom, mikor nem vallási babona, hanem tudományos tények szolgálták a jóslat alapját.

Különös (vagy misztikus) momentum, hogy az egyetlen beteljesült végjóslat Mark Twain amerikai írótól származik. Ő nem a világ, hanem saját életének végét jósolta és kötötte a Halley-hez: az üstökös 1853-ös megjelenésekor született, majd megjósolta, hogy annak 1910-es visszatéréséig fog tartani az élete. Igaza lett, 1910. április 21-én halt meg.

1970-ben Jeane Dixon amerikai jósnő jövendölte meg világunk üstökös-becsapódás általi pusztulását a 80-as évek közepére. A becsapódás helyét nem volt hajlandó nyilvánosságra hozni, azt viszont elárulta, hogy ugyanebben az évtizedben lesz először női elnöke az Egyesült Államoknak. Szerencsére egyik sem teljesült.

 

 

1992. szeptember 28.

Egy igehirdető, Rollen Stewart 1992. szeptember 28-ra tette a világvégét. Ennek okán – idiótábbnál idiótább vallási indíttatású tette mellett – több templomot megdobált bűzbombákkal. A világvége részben el is jött számára, mikor emberrablásért életfogytiglani börtönre ítélték.

 

2006. június 6.

A három hatos együttállása, azaz a 666 a sátán jele. Erre a napra többen jövendöltek világvégét, de ahogy 1006. június 6-án nem történt semmi, úgy most sem. 

 

2007. április 13.
Anonymus, angol szerencsejátékos 10 fontot tett fel néhány héttel korábban arra, hogy az Apokalipszis 2007. április 13-án jön el. Ha nyer, megtízezerszerezte volna a pénzét. Veszített.
Felmerül a kérdés, vajon mihez kezdett volna egy apokalipszis után 100.000 fonttal?

2011. május 21.
Erre a dátumra, egész pontosan Közép-európai idő szerint 23:00 órára jósolta Harold Camping, amerikai nyugdíjas mérnök a világvégét. Az özönvíz évét (i.e. 4990) alapul véve és ehhez hozzáadva, hogy hét nap (átszámítva 7000 földi nap) alatt pusztul el a világ, kijött az eredmény: 2010. Úgy tűnik akkor nem ért rá, mert hozzáadott még egy évet, kiszámolta a pontos napot, órát és várt.

Követői Harold mérnöki múltját és logikus számításait, indoklását alapul véve nem is kételkedtek szavában. Megváltak földi javaiktól, vagyonuktól, felélték pénzüket és virrasztva vártak. Remélhetőleg 22-én leesett nekik a tantusz.

 

Harold a Biblia íróinak tévedésével magyarázta mindezt, majd újraszámolta és folytatódott a várakozás októberig, amikor szintén nem történt semmi.

 

Ezeken kívül még sok-sok hasonló hihetetlen jóslat keringett a világban. Egyetlen eredményük, hogy néhány leleményes ember meggazdagodott a hiszékenyek kihasználásával.
Talán az egyetlen valamire való jós Nostradamus volt, legalábbis manapság elég sokan hisznek jövendöléseiben. Állítólag megjósolta a világháborúkat, a francia forradalmat, Diana hercegnő halálát, Napóleon és Hitler hadjáratait, valamint szeptember 11-et. Az ő próféciáiban azonban nem esik szó 2012-ről.

 

Azt senki sem vitatja, hogy a maja naptár december 21-én véget ér, azonban ez csak egy ciklus vége. Ugyanúgy, ahogy a mi naptárciklusunk is véget ér minden év december 31-én. Tehát, ahogy mi 31-én az év átfordulását ünnepeljük Szilveszter napján, lehet, hogy a maják mindössze egy fergeteges naptárforduló tamási bulit (december 21. Tamás nap) tartanának, ha ma is köztünk élnének.

 

Annyi biztos, hogy Amerika már felkészült a világvégére, a CIA és Obama elnök mindent tud. Remélhetőleg Bruce Willis vagy Chuck Norris már úton van a világűrbe, hogy eltérítse a fenyegető veszélyt.
Ha a NASA nem is, de Hollywood már biztosan teljes készültségben várja, hogy egy hétköznapi hős – egy olajfúró, egy ex-elitkatona, vagy egy villanyszerelő – megmentse a világot. Természetesen csak a filmvásznon.

 

 .
SZUPERINFO.HU