Virágkocsi kíséri végig Szent László ereklyéjét

Akt.:
Virágkocsi kíséri végig Szent László ereklyéjét
© Fotó: Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft.
Debrecen – A debreceni virágkarnevál történetének eddigi leghosszabb útjára készül a Szent László Ereklyéjét kísérő virágkocsi.

A vallási hagyományok ápolása, a határon átnyúló közösségi összetartozás és a turisztikai kapcsolatok erősítése a küldetése annak a Szent László ereklyéjét kísérő virágkocsinak, amely Somogyvárról indult el Debrecenbe, majd Nagyvárad érintésével Ferenc pápa látogatásának idején, június 1-én Csíkszeredára érkezik meg – írja közleményében a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. A virágkompozíciót egészen pünkösdig tekinthetik meg az érdeklődök. A sok százezer virággal díszített Szent László király legendáját bemutató virágkocsi a magyar kormány 1735_2018_ XII.18. számú határozatának szellemében, a Szent László lovagkirály zarándokút hírnökeként mintegy 900 kilométeres utat tesz meg.

A somogyvári ünnepségen részt vett Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája, Varga László, püspök, Kaposvár Római Katolikus Egyházmegye, Móring József, országgyűlési képviselő, a KDNP frakcióvezető-helyettese, Gyurákovics László, Somogyvár község polgármestere, Debrecen város képviseletében Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője, a virágkocsit készítő Pikó Sándor, debreceni képzőművész, illetve a Debreceni Egyetem delegációjának vezetője Dr. Dénes Zoltán egyetemi tanár, plébános.

Fotó: Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft.

Erre az alkalomra Debrecen városa külön zarándokbuszt is indított, amelynek köszönhetően római, görög katolikus és református hívek, illetve a Debreceni Egyetem néprajz szakos hallgatói közösen vehettek részt az eseményen.

Dénes Zoltán címzetes kanonok a mise végén ismertette a Szent László lovagkirály zarándokút állomásait, majd a hívek a Szent László lovagkirály ereklyéje elé járultak.

A zarándokút következő állomása Debrecen lesz, ahol május 11-én, szombaton délelőtt csodálhatják meg az érdeklődők a Szent László Ereklyéjét és a lovagkirály legendáját ábrázoló virágkocsit.

A zarándokút állomásai

Somogyvár, 2019. május 4-5.

Varga László, a Kaposvár Római Katolikus Egyházmegye püspöke megáldotta, Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája az Ige szavaival pedig szent zarándokútjára bocsájtotta a Somogyvárról egészen Csíksomlyóig utazó virágkocsit. A somogyvári Szent László Nemzeti Emlékhelyen május 5-én délután megrendezett ünnepséggel és Látogatóközpontban megtartott misével útjára indult a Szent László lovagkirály zarándokút hírnökeként, a debreceni virágkarnevál kocsija, a Szent László Ereklyéjét kísérő virágkompozíció.

Debrecen, 2019. május 11-12.

A Szent László lovagkirály zarándokút 900 kilométeres szakaszának következő állomása Debrecen lesz. Május 11-én, szombaton délelőtt Papp László, Debrecen polgármestere, Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja, Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita, Palánki Ferenc római katolikus megyéspüspök és Fekete Károly tiszántúli református püspök részvételével kerül sor arra a családi napra, amelyet a Nagyerdő szívében, a Békás-tó partján tartanak meg.

Az „Emelj magasba minél több gyermeket” országos közösségformáló programmal összefogva, amelynek fővédnöke Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a tervek szerint sok száz ember jelenlétében áldják meg a történelmi egyházak püspökei a virágkocsit. A közös szervezésű debreceni program célkitűzése, hogy határon innen és túl azokra a gyermekekre is felhívják a figyelmet, akik árvaházban élnek, vagy nevelőszülőknél nevelkednek, fogyatékkal élnek vagy valamilyen oknál fogva hátrányos helyzetűek, hiszen minden gyermek érték. A koncertekkel tarkított családi napot követően a virágkocsi Nagyvárad felé folytatja útját.

Nagyvárad, 2019. május 18-19.

Debrecen testvérvárosában a nagyváradi magyarok hagyományos és legnagyobb kulturális fesztiválja, a Festum Varadinum és a Római Katolikus Egyházmegye püspöksége is ünnepi eseményekkel várja Szent László ereklyéjét és a virágkocsit. A város legrégebbi és legnagyobb rendezvénysorozatában, amelyben közreműködnek – a történelmi egyházak, iskolák, kulturális intézmények, valamint civil szervezetek -, változatos programokat kínálnak erre a hétvégére. Többek között, május 19-én a nagyváradi székesegyházban a Böcskei László megyéspüspök által celebrált vasárnapi misét és körmenetet követően Debrecen város ajándékaként, a Hajdú Táncegyüttes produkciójában is gyönyörködhetnek az érdeklődők.

Csíkszereda – Csíksomlyó, 2019. június 1-10.

Ferenc pápa 2019. május 31. és június 2. közötti látogatása idején, a Szent László lovagkirály zarándokút záróhelyszínére, Csíkszeredára június 1-én érkezik meg a virágkocsi a Szent László ereklyével, és egészen Pünkösdig, június 10-ig lesz megtekinthető. A Szentatya látogatása alkalmából összegyűlt több százezer hívő így közvetlenül is megcsodálhatja a világi és felekezeti összefogást megtestesítő debreceni alkotást. Szent László virágkocsija a több mint 900 évvel ezelőtti eseményt megidézve, több mint 900 kilométert megtéve Csíkszeredán máig ható üzenetét hirdeti majd: a kereszténységet a XXI. században is oltalmazni kell, ki kell állni a keresztény hit védelméért, mert ennek hiányában egész Európa lelkileg megrendülhet.

A 40. Debreceni Virágkarnevál óta hagyománnyá vált, hogy magyarországi és határon túli városok virágkocsi(ka)t fogadnak. A virágkarnevál hírnöke eddig tiszteletét tette Budapest, Balatonfüred, Eger, Pécs, Nagyvárad, Cegléd, Kecskemét, Székesfehérvár, Gyula, Tiszafüred városában, de rendszeres vendég Esztergomban, ahol Nagyboldogasszony napján a Szent Korona virágkocsit Erdő Péter bíboros, esztergomi érsek áldja meg.

További információ a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. honlapján..
SZUPERINFO.HU