Visszatértek a ’80-as évek frizurái az Elegance Fodrásszalonba

Akt.:
Visszatértek a ’80-as évek frizurái az Elegance Fodrásszalonba
Immár hagyomány az Emlékpontban, hogy a Múzeumok Éjszakáján egy vidám múltidézésre invitálják a szocialista kísérlet időszakát bemutató közgyűjtemény látogatóit. Az idei évben sem lesz ez másképp, ezúttal nemcsak a gardróbba, hanem a fodrászüzletekbe és a kifutók világába is bepillanthatnak az Emlékpontba betérők. Június 22-én, szombaton 18 órakor nyílik meg kiállítóhely és éjjel egy óráig az állandó és időszaki kiállítások mellett számos izgalmas programmal várják a (fél)múlt iránt érdeklődőket.

Meszlényi Tamásné június 19-én a szombati bemutató előfutáraként a Kálvin téri Elegance fodrászüzletében engedett betekintést a korabeli frizurák elkészítésének fortélyaiba és ismertette az akkori frizuradivatot is. A mesterfodrász-oktató elmondta: abban az időben volt kezdő fodrász, amikor ezek a frizurák virágkorukat élték, így igazán benne van a kezében ezek elkészítése. Divat szempontjából igen divatos volt a lányok körében a válltömés és a haspóló, a fiúk körében pedig a bőrdzseki hódított. Előszeretettel hordtak még a farmert cicanadrágot, miniruhát, csőruhát, a körömcipőt pedig zoknival dobták fel. A frizuradivat terén akkoriban a tupír és a dauer hódított és akkor jött divatba a hajhab, a hajzselé és wax. Igazán nagy divat volt és különlegességnek számított még a diszkó aranykorában az a fajta zselé, ami világított az UV fényben. A dauerozott frizurákból madárfészkeket csináltak, hosszú hajból pedig tupírozott oroszlánsörényt fésültek, de sokan kértek Charlie-frizurát is. Ezeken kívül sokan hordtak platinaszőke vagy kreppelt hajat.

IMG_1701

A divat és frizuratippek után a korabeli sminkelésről és kiegészítőkről Vámos István tartott beszámolót. Elmondta: akkoriban főleg az erősen kihúzott szem volt a domináns, de nagyon szerették a színeket is, mindent mindennel kedveltek. Ezeken kívül az erős, élénk színűre festett száj is hódított, főleg a piros, a barna és a lilás színek. Ezzel szemben a körömfestés nem terjedt úgy el. A szemöldöküket inkább természetesen hordták, de volt olyan is aki kiszedette. A kiegészítők terén a minél látványosabb, össze nem illő nagy fülbevalókat, hajpántokat, masnikat, gyűrűket, vastag öveket hordták előszeretettel.

IMG_1681

Elek András múzeumi sajtóreferens arra emlékeztetett, hogy két évvel ezelőtt igazán nagy sikert aratott az ’50-es ’60-as évek divatjának bemutatója és annak folytatásaként idén a ’80-as évek divatja kerül bemutatásra. Ennek ismertetésére a legalkalmasabb személynek Meszlényi Tamásnét tartják, ezért is kérték meg, hogy működjön együtt, ő pedig örömmel vállalta a feladatot. Az Emlékpontban található ruhadarabokból is viselnek a modellek néhányat, de a többségét az Elegance Szalon vendégeinek segítségével sikerült összegyűjteni. A frizurák és ruhák bemutatója mellett szombaton filmrészletekkel és korabeli reklámfilmmel is színesítik a programokat.

IMG_1636

Az Emlékpont kiállítása – csakúgy mint az Alföldi Galéria és a Tornyai János Múzeum – 18 órakor nyílik és hajnal 1-ig lesz látogatható. Meszlényi Tamásné interaktív frizura és divat bemutatója 20 órakor kezdődik.

 

Tóth Tünde

 .
SZUPERINFO.HU