Yin és Yang a táplálkozásban

Yin és Yang a táplálkozásban
A Dombóvári Herbárium közössége márciusi összejövetelének ismét a Művelődési Ház adott helyet. A hónap előadásában Ilia Irma természetgyógyász a makrobotikus táplálkozás egészségvédő hatásával ismertette meg az érdeklődőket.

Ez az ősi keleti táplálkozási rendszer elsősorban a növények energetikai egyensúlyán alapul, és követi a természet rendjét, például a termés idejét, az évszakok váltakozását.

Szemléletük szerint a szervezet energia egyensúlyát az egymással szemben álló, de egymást kiegészítő Yin és Yang energiák áramlásának harmóniája tartja fenn. A tápanyagokat is a Yin-Yang skálán sorolják. A skála szélső végein elhelyezkedő tápanyagok mérsékelten fogyaszthatók. A táplálékunk legnagyobb részét a középtájon elhelyezkedő gabonafélékből, zöldségekből, gyümölcsökből ajánlott összeállítani.

A makrobiotika nem tiltja, igaz nem is ajánlja a húsok, édességek fogyasztását. Nem követeli meg, hogy életstílusunkat, netán vallásunkat megváltoztassuk, hanem egyéni diétát ajánl. A hazai követőktől nem várja el a teljes növényi táplálkozást, sem azt, hogy ételeinket nyersen fogyasszuk, hiszen az emésztőrendszerünket aránytalanul megterhelné.

A magyar gasztronómiai hagyományokkal összeegyeztetve is jól alkalmazható. Ezt bizonyította az Irma asszony által makrobiotikus módon készített göngyölt zöldségek, sütemény, desszert, melyeket a jelenlévők a hosszas beszélgetés közben elfogyasztottak.

A Dombóvári Herbárium egyre bővülő csoportja április első péntekén tartja következő összejövetelét, melyre szeretettel várják az új látogatókat.

Bordi Anna fitoterapeuta, a közösség vezetője, Dombóvár.
SZUPERINFO.HU