Zártkerti program létrehozásáról döntött a kormány

  30 aug 2017

<![CDATA[Budapest – Zártkerti program létrehozásáról döntött a kormány a környezet védelme, a külterületeken folytatott szőlő- és gyümölcstermesztés fennmaradása, a vidéki tájfenntartás és a zártkerti ingatlanokon fennmaradt genetikai sokféleség megőrzése érdekében – derül ki a Magyar Közlöny legfrissebb számában közzétett kormányhatározatból.
A határozat szerint a földművelésügyi miniszternek a zártkerti ingatlanok mezőgazdasági hasznosítását elősegítő pályázatok, valamint a zártkerti ingatlanokhoz kapcsolódó életforma elősegítésére szeptember 30-ig el kell indítania a programot, az erre biztosított források felhasználásáról pedig kétévenként – első alkalommal 2019. december 31-ig – kell beszámolnia a kormánynak.
A földművelésügyi miniszter a Zártkerti program pályázatainak kiírásához idén 2 milliárd forint összegben vállal kötelezettséget, amit a nemzetgazdasági miniszter köteles biztosítani jövőre – közölték.
A program folytatásához 2019-től a nemzetgazdasági miniszter évente 2 milliárd forintot biztosít a kormányhatározat szerint.
– MTI –