Zavartalan ügyfélfogadás a csongrádi járásközpontban

2013. január 1-jén a közigazgatás átalakításának részeként életbe lépett a járási rendszer, amely alapján Csongrád megyében hét járás kezdte meg működését. Januárban minden járási központban elindult a munka, az okmányirodák ugyanabban az időpontban nyitottak, mint eddig, és zavartalanul fogadják az ügyfeleket.


A járási hivatalok a Kormányhivatalok szervezeti egységeiként kerültek kialakításra. A kialakítás során szempont volt, hogy a járásszékhely és a legtávolabbi település közötti távolság legfeljebb 30 km lehet. A járási hivatalok legfontosabb feladatai a megyei szintnél alacsonyabb szinten intézendő államigazgatási feladatok ellátása.

A Csongrádi Járási Hivatal vezetője dr. Holubán Csilla lett, aki már több mint húsz éve dolgozik a közigazgatásban, kinevezése előtt a Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal szakmai főtanácsadója volt. A Járási Hivatal székhelye Csongrádon a Justh Gyula utca 2/B alatt található. A beköltözés első napjaiban látogattuk meg a járásvezető asszonyt, akivel a hivatal feladatairól, a csongrádiakat érintő változásokról beszélgettünk.

– Milyen ügyeiket intézhetik mostantól a járási hivatalban a csongrádi térség polgárai?

– A járási hivatal törzshivatalához kerültek a jegyzői feladatok közül az okmányirodai feladatok (útlevél-igazgatás, gépjármű-nyilvántartás, személyi adat és lakcímnyilvántartás, közlekedési igazgatással kapcsolatos ügyek, mozgásában korlátozott személyek parkolási igazolványával kapcsolatos ügyek, egyéni vállalkozói ügyek), gyámügyi és gyermekvédelmi ügyek, szabálysértési ügyek, egyes szociális, természetvédelmi, környezetvédelmi igazgatási ügyek, egyes kommunális típusú ügyek pl. temetőengedélyezés, egyes állat-egészségügyi feladatok pl. állatotthon engedélyezése.

– A szociális ügyek egy része továbbra is önkormányzati hatáskör, másik része viszont átkerült a járáshoz, melyek ezek?

– Szociális ügyek közül az ápolási díj, az időskorúak szociális járadéka, a közgyógyellátás, valamint az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultsággal kapcsolatos ügyeket intézhetik nálunk az ügyfelek.

– A járási hivatal hatósági és hivatali feladatait a járási hivatal látja el a járásszékhelyeken, illetve kirendeltségein. Azon a települések lakosai hol intézhetik ügyeiket, ahol nem működik kirendeltség?

– Ezeken a településeken a járási hivatal települési ügysegédei fognak közreműködni az ügyfélfogadás ellátásában. A Csongrádi Járáshoz tartozó falvakban (Csanytelek, Felgyő, Tömörkény) minden nap biztosítani fogjuk az ügyfélfogadást, azt, hogy a települések polgárai naponta érdemben tudják intézni a Járási Hivatal hatáskörébe tartozó ügyeiket.

– A járás kialakításnak egyik célja a mindenki számára könnyen elérhető közigazgatás.

– Igen, célunk az ügyfélorientált, barátságos, rugalmas közigazgatás. A szolgáltató jellegnek kell dominálnia, a törvényesség maximális megtartása mellett. Szeretném, ha ügyfeleink elégedetten hagynák el a járási hivatalt ügyeik elintézését követően. Nagyon fontos, hogy a szervezeti átalakulásból az ügyfeleink annyit érezzenek, hogy egy másik épületbe kell jönniük. Ezért az ügyfélfogadási renden mindössze annyit változtattunk, hogy az az okmányiroda ügyfélfogadási rendjéhez igazodik. Keddi napokon nem lesz ügyfélfogadás. Természetesen sürgős ügyekben ekkor is állunk a város lakosságának szolgálatára.

– Az ügyfélfogadás már az első naptól kezdve mindenhol folyamatos, annak ellenére, hogy új épületbe költöztek és még folynak az átalakítási munkálatok.

– Igen, hisz az a célunk hogy ügyfélbarát szolgáltatást nyújtsunk, ezért itt-ott át kell helyeznünk például egy-egy ajtót, amelynek munkálatai reményeim szerint január közepére bejeződnek. És ha már itt tartunk, lenne egy tiszteletteljes kérésem a lakosság felé, amely talán szokatlannak tűnik első hallásra. Szeretnénk a Járási Hivatal épületét barátságosabbá tenni, ezért akinek van olyan szobanövénye, amit már nem tud tárolni, Hivatalunk szívesen gondozná.

Csongrádi Járási Hivatal

Cím: 6640 Csongrád, Justh Gyula u 2/B.

Ügyfélfogadási rend:
hétfő : 08.00-16.30
kedd: szünetel
szerda: 08.00-16.00
csütörtök: 08.00-16.00
péntek: 08.00-12.00

Elérhetőségek:
Szociálpolitika: 62/561-670
Gyámhivatal: 62/561-672, 62/561-665
Okmányiroda
(62) 561-662:
személyazonosító igazolvány, lakcímigazolvány
egyéni vállalkozói igazolvány
ügyfélkapu
útlevél
mozgáskorlátozottak parkolási igazolványa
súlyadó miatt forgalomból kivonás

(62) 561-663:
jogosítvány
gépjármű ügyintézés

Fax: (62) 561-675

– www.csongrad.hu –

Címkék: , ,


.
SZUPERINFO.HU